Lankák között megbújó értékek

Szobor a fában - sokan látogatják

Nyírmártonfalva Hajdú-Bihar vármegye északi részén, a Dél-Nyírségben helyezkedik el, a kies, homokbuckás-erdős Ligetalján, Debrecentől 27 kilométerre északkeletre.

A szerző bő két év után újra felkereste a falu közelében épült Reviczky-kastélyt. A kíváncsiság hajtotta. Történt-e változás, esetleg sorsának pozitív kifejlete? Az olvasó először a kastély rövid történetét olvashatja, majd a tapasztaltakról.

Főhomlokzata 1760-ban épült. További szárnyakkal 1840-ben toldották. Az akkori tulajdonos vajai és luskodi gróf Vay klasszicista stílusban bővítette, majd későbbi birtokosa, Madarász Sándor átalakította, így a kastély kései historizáló stílusjegyeket is kapott. 1911 előtt a Reviczky család (Reviczky József) vásárolta meg, majd az államosítása után nevelőintézetként működött, egészen a rendszerváltás előtti időkig. Jelenleg magánkézben van. Az építmény nem áll műemlékvédelem alatt. Eddig 300 millió forintért kínálták eladásra. Érdeklődés hiányában azonban mérsékelték árát. Most 249 millióért adnák.

Az épület tetőzete rendben, így nincs beázás. A bejárati ajtó tárva-nyitva. Az ablaküvegek kitörve. A belső terek aránylag épek. Korábban, amit lehetett, elvittek belőlük. Most a parketták feltépése folyik. Valószínűleg tüzelőnek viszik. A padláson számlakupacok. Teljesen elhagyatott, romló állapotú.

A kastély és környezete magánterület. Elvileg senki nem léphet be. Bár, csak az nem megy oda, aki nem akar, mert a kerítés több helyen letaposva, az épület bejárata szabad.

Érdemes a kastély köré is programot tervezni. A jelentős kiterjedésű park bejárása már komoly élmény.

A kastély tágabb térségében a látogató elé egy tipikus uradalom képe rajzolódik ki: ólak, istállók, magtárak, terménytárolók, pálinkafőző, cselédlakások. A kastély dombon épült, így körbe panorámás kilátás nyílik.

A kastély mögött az 1882-ben épült, később többször meghosszabbított, Nyírlugost elérő kisvasút (ma Zsuzsi Erdei Vasút), azóta megszüntetett, felszámolt pályaszakasz nyomvonala fedezhető fel.

A kastélyligetben kis kápolna áll. A Mária-imahelyet zarándokok is rendszeresen felkeresik. 2016-ban avatták fel a Mária szobrot és állították helyre a 35 évvel korábban ledöntött keresztet, amelyet még a község földesura, Reviczky József készíttetett.

Kápolnától indulva rövid tanösvényen egy templomrom helyéig sétálhatunk. A középkorban a területet a Balog-Semjén nemzetség birtokolta. Bélbagos településnek harminchat háza és „Boldogságos Szűz Mária” névre keresztelt temploma volt. 1660-ban a falut törökök pusztították el.

Közelében fából ácsolt kilátóra felmászva gyönyörködhetünk az Erdőspuszta szelíd lankáin, erdőligetein.

A tanösvény mentén kidőlt, két hatalmas fa törzsébe kis ablakot vágva, egyházi témájú kis szobrokat állítottak.

Nyírmártonfalva más érdekességekkel is büszkélkedhet. Érdemes felkeresni a falumúzeumot, a református templomot. Sétálhatunk a vidék lankás homokbuckáin. A kisvasút nyomvonalát követve, túrázók Guthig gyalogolhatnak, ahol az ország legjobb dámszarvas állománya található. Főleg szarvasbőgés idején sok vadász megfordul a területen.

Felfedezésre ajánlott vidék.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.