Kész átverés

Országot járó debreceni kőműves mester mesélte a következő történetet.

Néhány éve, Siófokon, egy hirtelen gazdagodott, harmincas éveit taposó férfi, komoly terepjáróval és jó adag nagyképűséggel, kacsalábon forgó nyaraló építésébe fogott.

A munka gyorsan haladt, mert ígért a munkásoknak extrapénzt, több liter pálinkát és mindent, amit arcbőre elbírt. A pofa említése nem véletlen, ugyanis soha, semmit nem tartott be. Szombatot a kifizetés napjának jelölte. Az egész héten keményen güzülő melósok azonban egy fityinget sem kaptak. A dúsgazdag ordítva sorolta minőségi kifogásait, s zavarta melegebb éghajlatra az elfáradt szakembereket. Pénzt nem kaptak. Ha valaki mégis szóba hozta, rámutatott gorillatermetű testőreire. Egyértelműen jelezte az érdeklődésre adandó egyetlen válaszát.

Több brigáddal hasonlóan járt el, míg más siófoki építkezésen véletlenül összetalálkozott néhány kárvallott. Hamar dűlőre jutottak. A nem fizetőt az utcán csípték el, alaposan elverték.

A rendszerváltás óta vállalkozói szférában próbálkozók minden trükköt bevetnek, csakhogy haszonra tegyenek szert. A legaljasabb megoldásoktól sem riadnak vissza. Mindent bevállalnak, még ha elsőre veszteségesnek is tűnik. Divattá lett a mínuszos munka nyereségessé tétele. A recept egyszerű: hirdetésben keresnek munkásokat. Csak munkanélkülieket alkalmaznak. Felkínálják nekik, hogy bejelentik őket olyan kis összeggel, amit a munkavállalók persze nem fogadnak el. De kell a munka, ezért belemennek fekete foglalkoztatásba.

Törik magukat azért a remélt kis pénzért. Amikor a felvállalt munkát bevégezték, jön a munkáltatók trükkje. Kijelentik, hogy nem tudnak bért adni, mivel őket sem fizették ki. Elhúzzák a mézesmadzagot: mindent megtesznek a pénzhez jutásért. Elkérik címeiket, telefonszámukat, hogy értesíteni fogják őket (azóta is várják a telefont). Ők azonban „elfelejtik” elérhetőségeik közzé tételét.

Míg a pórul jártakat hitegetik, az új munkához gyűjtögetik a következő brigádot. Azoknak is eljátsszák a fizetésképtelenséget. Ha a becsapottak türelmetlenek, a vállalkozók egyszerűen eltűnnek. Vagy egy várossal odébb állnak, vagy cégeiket felszámoltatják, megszüntetik, és újakat alapítanak.

Vajon a becsapottak hányszor tudják újra kezdeni? Mennyi lelki erő kell az átverés, a megalázás elviselésére, a lehetséges újabb becsapás félelmének leküzdésére? Meddig süllyed a világ?

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.