A hal nagyon egészséges, főleg zöldségekkel. Gyakran kellene fogyasztani. Főzzünk belőlük egy finom levest, ami ráadásul egyszerűen készíthető. Nemcsak ünnepi menüben állja meg a helyét.
Hozzávalók: 30 dkg halfilé, 1,5 dl száraz fehérbor, 1,2 liter zöldség alaplé (akár leveskockából) vagy víz, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 burgonya, 1 petrezselyemgyökér, 1 babérlevél, só, bors, olívaolaj. Fűszerei lehetnek: kakukkfű vagy sáfrány, esetleg édeskömény. A zöldségeket meghámozzuk, szeleteljük. A halat megmossuk, felkockázzuk. A póréhagymát, egész babérlevelet olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát. Még egy picit kevergetjük, majd felöntjük borral, és pár percig forraljuk. Ez idő alatt elpárolog a bor alkoholtartalma. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Felöntjük zöldség alaplével vagy vízzel, annyit adunk hozzá, amilyen sűrűre szeretnénk a levest. Miután a zöldségek majdnem puhára főttek, eltávolítjuk a babérleveleket, végül a halfilével készre főzzük. Tésztával is gazdagítható, valamint tejszínesen is készíthető. A kész leveshez még a tűzhelyen hozzáadunk pár deci tejszínt, amikor újra felforrt, kész is. Ne feledjük tálaláskor pár csepp citromlével pikánssá varázsolni az ízeket!
D. B.
Új hozzászólás