Bár már túl vagyunk a húsvéti ünnepen, és még sok idő van karácsonyig, addig sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nagyon rövid idő alatt kell ünnepélyes minőségű ebédet, vacsorát, édességet, süteményt készítenünk vendégeinknek, rokonainknak.
Hogy legalább a desszerttel ne bíbelődjünk sokat, íme, néhány gyorsan összeüthető finomság. Akik nagyobb létszámra sütkéreznek, az alapanyagokat duplázzák vagy triplázzák.
Zserbógolyó
Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 20 dkg darált dió, baracklekvár, csokoládé a bevonáshoz. Elemeit egy tálban alaposan összedolgozzuk. Annyi lekvárt adjunk hozzá, amennyivel szépen összeáll, hogy nem ragadós masszát kapjunk, amiből kis golyókat formálunk. Hűtőben pihentetjük, míg a csokoládét gőz felett, vagy lábasban kis lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, megforgatjuk benne a golyókat, sütőpapíros tálcára tesszük, és várunk, míg megdermed. Kreatívan díszíthetjük.
Omlós csokis keksz
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 2 tojás, csokoládédarabok esetleg (aszalt) gyümölcs.
A megolvasztott vajat, cukrot, vaníliáscukrot, tojásokat krémesre keverjük. Hozzáadjuk a sütőport, majd annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjunk. A csokit bele is keverhetjük, vagy a tetejére szórjuk, miután kis tallérokban, nem túl közel egymáshoz sütőpapírral bélelt tepsire folyatjuk. 180 fokos, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt enyhén pirosra sütjük.
Csokis mandulás túródesszert
Hozzávalók 12 adaghoz: 500 g sovány túró, 1 csomag zselatin, 1 citrom leve, fél narancs leve, 3-4 dl víz, őrölt fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, mandulás italpor, cukor vagy édesítő. A zselatint elkeverjük langyos vízzel, közepes lángon forrásig hevítjük. Egy tálban összekeverjük a túrót fahéjjal, édesítővel, fűszerkeverékkel, citrom-, narancs levével és a mandulás italporral. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a zselatint, majd szilikonformákba tesszük. Hűtőben pihentetjük, amíg megszilárdul. A teteje kreatívan díszíthető. Csoki öntet, mandula, mazsola, stb.
Betti
Új hozzászólás