Évszázadok metszetén

Ismerős kép a múltból

Mit keres egy több évtizedes Dacia Volán-Taxi a bevásárlóközpont kellős közepén? Egyszerűen mesél. Mesél régmúlt korról, a múltszázadról, egy másik rendszerről, amelyben szüleink, nagyszüleink éltek, felnőttek és alkottak.

Pompás, fényárban úszó üzletsorok, közöttük pedig maga a történelem. A Hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum retró kiállítása – amely Dalnoky Ferenc gyűjteményét dicséri – beköltözött a jelenkor talán legnépszerűbb időtöltését kínáló környezetébe, a Fórumba, ahol vásárlás közben egy egészen más világba csöppenhettünk. Kizökkenve a boltok monotonitásából két vásárlás között megtekinthettük, egy kicsit átélhettük, milyen is volt a 60-70-80-as évek világa, amely mára retróvá, történelemmé érett. A legismertebb autóktól, a Trabanttól a Skodáig, robogókon, motorokon át járművekkel is találkozhattunk. A vitrinek üvegfedelén túl pedig a mindennapok emlékei tárultak fel. Klasszikus, a Gazdálkodj okosan!-ból ismert szobabelső ízig-vérig hitelesen berendezve, konyhabútorok a Fórum pódiumán, szinte tökéletesen odavarázsolva egy ikonikus szocialista panelt. No, persze nem csupán a bútorok, nippek, román üveghalacska, Videoton tévé, meg a fröccsöntött tejeszacskótartó volt pontos tárolási környezetében elhelyezve. A szekrényekben ruhák, otthonkák, játékok, Lenin-kötetek is rejtőztek, hogy még véletlenül se tévesszük el, melyik korban, politikai ideológia rendszerében is állunk éppen.

A munkásmozgalmi lét és a szocialista gyerekkor különálló teremben kapott helyet, ahol a lemezárugyári Gagarin-rakéta és a fröccsöntött kisautók mellett az úttörők örsi naplója, viselete, kitűzői is helyet kaptak. Épp úgy mint a jól ismert Moncsicsi vagy annak szovjet megfelelője, a Cseburaska. Mindezek között sétálva pedig teljesen elfelejtettük, hol is vagyunk éppen, hiszen a ruhaboltok bősége teljesen eltörpült a Pink Floyd-lemezek borítója, a kártyanaptárak, meg a 1310-es Dacia mellett. Szinte hallani lehetett a csörögve búgó Raketa porszívó moraját, ahogy róttuk a köröket a 21. század pompájában felépített múlt korban, az évszázadok metszetén. Még egy csatos Bambira is megszomjaztam…

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.