Égi Szikla

Kemény volt, de ember

Amikor néhány héttel ezelőtt érkezett a hír, hogy Mészöly Kálmán, a legendás Szőke Szikla kórházban szenved, már nem sejtettünk jót. Aztán sorra jelentek meg a további hírek, hogy az egykori ikonikus védő a világbajnokságot már otthonról szeretné nézni. Fellélegeztünk egy kicsit… hiába. November 21-én éjszaka a magyar sporttörténelem fájdalmasan megváltozott…

Épp a belvárosban voltunk, hogy az egyik vb-meccset a cimborákkal együtt nézzük meg. Ahogy befejeződött az USA – Wales találkozó, még maradtunk egy kicsit beszélgetni. Tíz órakor aztán döbbent csend. A híroldalak egymás után jelenttették meg a szörnyű információt: 81 esztendősen elhunyt Mészöly Kálmán. Az a labdarúgólegenda, aki Angyalföldön a klubhűség mintaképévé vált, hiszen egész pályafutását a Vasasban töltötte. Az az ember, aki zord szavai ellenére is ember maradt, tudott sírni, és egy ország Kálmán bá’-ja lett. Akinek még azok is ismerik híres, a kispadról elejtett, ellentmondást nem tűrő mondatait, akik nincsenek olyan szoros kapcsolatban a futballal: „Imre, hát miért nem váltotok, b.meg?”. Ilyen volt, nem szégyellte. Ő, aki egyetlen magyar volt a magyarok közt, aki világbajnokságon játékosként és edzőként, szövetségi kapitányként is szerepelt. És még sorolhatnánk az érdemeit, de alighanem több oldal is kevés lenne mindazt elmondani, amit a Szőke Szikla adott a magyar sporttörténelemnek, a hazai futballnak.

Aztán november 21-én az Úr úgy döntött, nem hagyja tovább szenvedni. Koronavírus, tüdőgyulladás, szívelégtelenség. És Mészöly Kálmán nincs többé. Nincsenek többé legendás mondatok, egyedülálló indulatok és érzelmek. Nincs többé Kálmán bá’. Olyan sziklaszilárd ember, akinek beceneve Szőke Szikla, mégis kimondta magáról, amikor könnyes szemmel kezébe fogta az MLSZ Életműdíjat, hogy gyenge pali. Aki a pályán szikla volt, áttörhetetlen védelem, de apa, férj mivoltában a legnemesebb értelmében ember.

A legszentebb, legnagyobb pályára, az égi gyepre egy újabb legenda fut ki oda, ahol együtt alakul a mennyei csapat Puskás Öcsivel, Albert Flórival, Göröcs Titivel, Törővel és immár Mészöly Kálmánnal, az örök Szőke Sziklával.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.