Debreceni DESZKA

Debrecen, 2014. március 5., szerda (MTI) - Amikor nyolc évvel ezelőtt elindult a kortárs magyar dráma seregszemléje, a debreceni DESZKA Fesztivál, még újdonság volt, mára viszont egyfajta színházifesztivál hálózat alakult ki Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

Halász János a DESZKA beharangozó sajtótájékoztatóján hozzátette: a kulturális államtitkárság és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) évente több mint 300 millió forinttal támogatja a hazai színházi fesztiválokat, a DESZKA ebből 16 millió forintot kap.

Halász János szerint Magyarországon évente mintegy 400 különféle előadás van műsoron, ebből 80-90 a kortárs szerzőtől bemutatott darab.

A színház-szakmai pályázatok közül kiemelte a Katona József drámaíró pályázatot: a 26 millió forint össztámogatottságú pályázatra szerzők és színházak együtt pályázhatnak, ugyanis csak annak a műnek a megszületését támogatják, amit be is mutatnak - ismertette a részleteket a kulturális államtitkár.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere megjegyezte: a város a Csokonai Nemzeti Színház költségvetésén keresztül 19 millió forinttal járul hozzá a DESZKA 36 milliós költségvetéséhez.

A POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) mellett a DESZKA a legfontosabb színházi fesztivál az országban - vélekedett a polgármester.

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója elmondta: március 21. és 29. között, az idei kilenc napos fesztiválon 16 vidéki, 6 budapesti, 4 erdélyi és 4 vajdasági társulat mutat be egy-egy kortárs magyar drámát, és a fesztivál idején Debrecenben tartja idei első szemináriumát a színházi kritikusok nemzetközi szervezete.

A bemutatandó darabok háromnegyed része ősbemutató, és az idén először magyar kortárs dráma idegen nyelven is elhangzik: Háy János Gézagyerek című művét szerb nyelven mutatja be a szerbiai Piroti Nemzeti Színház - fűzte hozzá.

Ráckevei Anna kiemelte, hogy a DESZKÁ-n nincsenek díjak, a fesztivál egyfajta színházi szemle és szakmai találkozó.

Elmondta azt is: a fesztivállal egy időben zajlik majd a békéscsabai drámaíró verseny, amelynek díjkiosztóját online követhetik majd a DESZKA résztvevői.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.