Harminc éve hunyt el a szépségkirálynő

Molnár Csilla Andrea

A fiatal korosztályon kívül biztosan sokak emlékeznek Molnár Csilla Andreára, a tragikus sorsú szépségkirálynőnkre. Harminc évvel ezelőtt, 1986. július 10-én holtan találták fonyódi családi otthonukban.

Halálhíre megrázta akkoriban az országot. Idén lenne negyvenhét éves. Hazánkban ötven év kihagyás után először megrendezett versenyen, 1985-ben választották Magyarország legszebbjének. Azóta sincs rá magyarázat, hogy miért menekült egy tizenhét éves lány az öngyilkosságba gyógyszer túladagolással, aki előtt fényes jövő állt. Tragédiájáról sok pletyka, összeesküvés elmélet kering, azóta is. Ki a hirtelen jött népszerűség feldolgozhatatlanságát, aminek hátterében az akkori szervezők, a média tapasztalatlanságát, vagy éppen a nem kimondottan harmonikus otthoni légkörét hibáztatta. Egy biztos, Molnár Csillát 1985. október 5-én legmagasabb pontszámmal választották Magyarország Szépének. Bár sokan csodálkoztak, a második és harmadik helyezettet elérőkét talán szebbnek ítélte a magyar közízlés, de európai mércével mérve csakis Ő nyerhetett - mondták. Tökéletesen arányos testalkatúnak, és kivételes színpadképes tehetségnek tartották. Így hazánk képviseletében 1986. február 28-án a Máltán megrendezett Miss Európa versenyen harmadik helyezést ért el. Máig tisztázatlan az is, hogy miért, hiszen ott is Ő kapta a legmagasabb pontszámot, de végül csak a harmadik helyre hirdették. Ráadásul elcipeltették vele saját koronáját a magyar szervezők, ami végül egy svéd lány fejére került. Sajnos további szerencséből, illetve a menedzselés eredményességéből már nem jutott neki. Pedig milyen nagy segítség lett volna. Akkoriban csinált egy sztárt az ország, de nem tudták még kezelni az abból kialakult helyzetet. Hiába az ígéretek, még a megítélt anyagi javakból, ajándékokból sem jutott el hozzá minden. Friderikusz Sándor könyvéből, amit Csilla halála után írt, rengeteg ismerősével készített riportok alapján kiderült, hogy aki csak tudta, kihasználta szegény, tapasztalatlan lányt, akiért mindenki rajongott. Nem csoda, hogy szétesett az élete. Utolsó szava édesanyjához, hogy nem akar meghalni.

Molnár Csilla Andrea 1969. január 20-án született Kaposváron, Fonyódon nőtt fel. Tizenhat évesen egy osztálytársával közösen neveztek be a versenyre, csak játéknak tartották, míg a lány édesapja végig ellenezte, féltette. Talán ekkor kezdődhettek a családi botrányok, amik állítólag szintén szerepet játszhattak abban, hogy eldobta az életét.

Az országos megmérettetésre több mint kétezren jelentkeztek. Környezete az elődöntők alatt folyamatosan segítette ruhákkal, támogatással. Még Balázs Klári énekesnő is, aki a család barátja volt. A fonyódi gimnazista a verseny után magántanuló lett, királynői kötelezettségei miatt, de nem szállt fejébe a dicsőség. Jólelkű, vidám, mosolygós lánynak ismerték, kozmetikus szeretett volna lenni érettségi után. Tragédiáját követően, az 1986-os szépségversenyt, ahol zsűritag lett volna, leállították. 1989-ig nem is rendezték meg újra.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.