Érdekességek Móricz Zsigmond életéből

Móricz Zsigmond és Holics Janka, gyermekükkel

Móricz Zsigmond sok szállal kötődött Debrecenhez. Ott járt gimnáziumba, haláláig tartó barátságokat kötött, érzelmei is a városba vonzották.

Az író első felesége, Holics Janka kardos asszonyságnak bizonyult. Móricz hosszabb ideig róla mintázta nőalakjait, ám párja egyre inkább zord, iskolás szigorral viszonyult családjához. Takarékoskodása, állandósuló elégedetlensége hisztériás kitörésekhez vezetett. Ha észrevett egy új női alakot férjének írásaiban, gyanakvóvá tette. Rögeszméjévé vált, hogy ő csinált írót a férjéből.

Féltékenynek is bizonyult. Amikor férje műveiben nem róla mintázott alak jelent meg, sőt, fékezhetetlenné vált, amikor a „Búzakalász” c. színdarabjának főszerepét Simonyi Mária, a kor ünnepelt színésznője játszotta, aki nagy hatással volt a szerzőre. A napi összetűzések lehetetlenné tették Móricz munkáját. Az író menekült. Debrecenben talált menedéket, ahogyan fogalmazott: a szívgyógyító jó öreg városban. Emlékei és barátai (Medgyessy Ferenc, Tóth Árpád, Oláh Gábor) körében mindig jól érezte magát.

Amikor Janka elolvasta „Pillangó” c. regényét, rájött, hogy ezt az idilli szerelmet már nem ő inspirálta. A váltást képtelen volt elviselni. Öngyilkos lett.

Móricz a gyászév letelte után feleségül vette Simonyi Mária színésznőt, ám házassága nem alakult szerencsésen.

Az író számára Debrecen az érzelmi kapcsolatok forrása is volt. Ahogy öregedett, úgy mélyült iránta szinte indokolhatatlan kapcsolata. Ha felzaklatottan odamenekült, békére lelt. Ott ismerkedett meg Kardosné Magoss Olga özvegyasszonnyal is, aki az első világháborúban vesztette el férjét. Köztük különös, életre szóló kapcsolat alakult ki. Az író az asszonyhoz komoly házassági szándékkal közeledett, bele is szerelmesedett. Úgy érezte, Janka kínzó hiányát ez az asszony tölthetné ki. Olga azonban óvatosnak bizonyult, meg talán tudott Móricznak a színésznőhöz fűződő viszonyáról is. Így a románc barátsággá szelídült, a nő az író haláláig lelki támasza lett.

Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.