Debrecen legszebb arcát mutatja augusztus 20-án

Debrecen, 2014. augusztus 14., csütörtök (MTI) - Debrecen a legszebb arcát mutatja augusztus 20-án, a 45. virágkarneválon: a Nagyerdő szebb, mint valaha - utalt a programok felújított helyszínére Papp László, a város alpolgármestere csütörtökön, a karnevál nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad és a ködszínház új, illetve megújult helyszínei méltó környezetet jelentenek az ország immár legnagyobb turisztikai fesztiváljának.

Muresan Ovidiu, Nagyvárad alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: városuk tizedszerre látja vendégül augusztus 21-én a debreceni karnevál öt virágkocsiját. A nagyváradi felvonuláson a környező bihari települések néptáncegyüttesei is részt vesznek.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a karneváli hét már pénteken megkezdődik, az első virágkocsikat pedig nem Debrecenben, hanem pénteken Gyulán láthatja a közönség: egy helyi kulturális rendezvényen mutatkozik a virágkarnevál Szent Koronát szimbolizáló állandó kompozíciója és Gyula városának a karneválra készített virágkocsija.

Hasonlóan a tavalyihoz, idén is tizenöt virágkocsi gazdagítja a színpompás menetet augusztus 20-án Debrecenben. A tizennyolc magyar társulat mellett a világ minden tájáról érkeznek művészeti együttesek, többek között Törökországból, Grúziából, Észtországból, Romániából, Szerbiából, Macedóniából, Lengyelországból, Bulgáriából - sorolta Bódor Edit.

A virágkarneváli menet hagyományosan a Nagyállomástól indul reggel félnyolctól a Piac utcán, a Hatvan utcán, a Bethlen utcán, illetve az Egyetem sugárúton keresztül a megújult Nagyerdei Stadion rendezvényterére érkezik meg. A 45. Debreceni Virágkarnevál díszvendége Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese, Jakupcsek Gabriella újságíró-műsorvezető, a debreceni kötődésű Gubás Gabi színművész, Dombi Tibor, a DVSC nagy kedvence és Mautner Zsófia, gasztroblogger követi figyelemmel a helyszínen a színpompás menetet.

Idén is a közönség dönti el, hogy melyik a legszebb virágkocsi és leglátványosabb felvonuló csoport, szavazataik alapján dől el, hogy ki kapja a Herendi manufaktúra, egyedi gyártású, közel fél-félmillió forint értékű vázáit - ismertette a karnevál főszervezője megjegyezve: újdonság, hogy a művészeti csoportok legjobbjait idén a díszvendégek választják ki.

A gazdag fesztiváli programsorozat a zene, a tánc, a zászlóforgatók és a sztárfellépők jegyében telik majd. A Galiba Gyermekfesztivál, a 3. Debrecen Hangja Döntő és a 3. Debreceni Cseh Sörünnep mellett vadonatúj helyszíneken különleges programok is lesznek: a szabadtéri színpadon koncertet ad az idén 60 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar, az 1984 óta működő, fennállásának 30. évét ünneplő Debrecen Dixieland Jazz Band és a Gyuláról érkező Royale Dixieland Band, St. Martin szaxofonművész, illetve az Alma Együttes. A karneváli hét Lurkó Ligete a gyerekeknek is sokféle programot kínál.

Bódor Edit hozzátette: egy másik új helyszínen, a „Sztárok és Szirmok - Karneváléj a Stadionban” című műsorban többek között a virágkocsik felvonulását csodálhatják meg, különleges fényjáték és zene kíséretében. A nemzetközi folklórcsoportok bemutatkozóját egy közös produkció teszi még látványosabbá. Az összművészeti forgatagban, a fesztiválhangulatot kitűnően megalapozó mazsorettől a lélegzetelállító akrobaletten át egészen a fergeteges lovasbemutatóig több mint 1500 közreműködő kelti életre a karneváli hangulatot a Nagyerdei Stadion arénaszínpadán.

A karneváli fieszta a „Made in Hungária” retrobulijával zárul, amikor Fenyő Miklós Dollyval lép fel egy színpadon. Az esti tűzijáték az Egyetem téren lesz, amelyet erre az alkalomra külön komponált zene kísér.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.