Csillagűzés

A csillag a lényeg?

Parlamenti képviselőink gyógyszerei el-elgurulnak (hogy városunkból frakcióvezetőnek katapultált ex-polgármesterünk kedvenc szavajárását idézzük). Másként nem magyarázható legfrissebb törvénytervezetük, a tiltott uralmi jelképek kereskedelmi termékeken megjelenítésének tiltása. Akik esetleg az átlagosnál lazábban figyelik a honi politikai üzem megnyilvánulásait, azoknak tájékoztatásul: a horogkeresztről és a vörös csillagról van szó.

Pihent agyú honatyáinknak a Heineken sör logóját uraló vörös csillag szúrt szemet. Valamelyik közös sörözgetésük során történhetett a döbbenetes felismerés. A felfedezés hatása felérhetett egy KO-val: nem végeztek tökéletes munkát, nem intézkedtek körültekintően, mert kies kis országunkban, minden igyekezetük ellenére is maradt vörös uralmi jelkép. Úgy hitték, a kommunista múlt írmagját is kiirtották, erre itt ez a holland termék.

Egy történelem tanár egyest adna a törvénytervezetet megfogalmazó politikusoknak. A Heineken vörös csillagának annyi köze a kommunizmushoz, mint Makónak Jeruzsálemhez. A motívum ugyanis a középkorból ered. A csillag sarkai a levegőt, a tüzet, a földet és a vizet, továbbá egy mágikus ötödik elemet, a főzet minőségét jelképezik.

A törvényalkotó szorgoskodásnak inkább politikai háttere van. A narancsosok által trükkösnek vélt módon próbálnak betartani a holland világcégnek. Az ügy előzménye, hogy az erdélyi Csíki Sört (Ciuc) forgalmazó Heineken beperelte az Igazi Csíki Sör gyártóját a védjegybitorlás miatt, és a marosvásárhelyi bíróság végül a hollandoknak adott igazat. Hódmezővásárhely (Lázár János kancellária miniszter, a város volt polgármestere sugallatára) Heineken-bojkottra szólított fel, a magyar állam felsorakozott az Igazi Csíki mellett. 

Nagy valószínűséggel a törvénytervezetet a parlamenti kétharmados többség, az unió ellen hirdetett szabadságharc jegyében is, megszavazza. De csak addig lesz sima az ügy. A döntés ártani fog az Igazi Csíki Sör jövőjének. A román állam és a Heineken is megmakacsolja magát, ezek után nem fognak tárgyalóasztalhoz ülni. A magyar piac elvesztésétől a Heineken nem kerül csődbe. A világ hetven országában, százhuszonöt gyárral rendelkező vállalatóriás kereskedésének piciny része a magyarországi forgalmazás. A cég vezére inkább röhögi magát könnyesre, minthogy sopánkodna a „veszteségen”. Ha meg minden áron az igazát akarja, akkor hazánk ellen keresetet nyújt be a Strasbourgi Bíróságon. A hazai döntés képtelensége miatt az uniós grémium minden bizonnyal a hollandnak ad igazat, mert a törvény sérti a szabad kereskedelem elvét, úgyhogy hazánk komoly bírságra is számíthat.

Különben ilyen képtelenségről értesülve beindul az ember fantáziája: mi mindent lehetne még letiltani, ami valamilyen módon a vörös csillagra emlékeztetne? Például a megsemmisítésre ítélnék azokat a könyveket, amelyekben vörös csillag látható vagy olvasható. Csillag vezetéknevű állampolgárokat névváltoztatásra köteleznék, különös tekintettel a volt MSZMP tagokra. A „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok…” kezdetű népdalt tiltólistára száműznék. A sztár szót kivezetnék a magyar szókincsből. A Star Wars vetítését betiltanák. Honpolgáraink csak súlyos büntetés kockáztatásával pislanthatnának a csillagos égre. Az EU-s és az amerikai lobogó csak csillagok nélkül lennének kitűzhetők…

A felsorolás itt meg is szakad. Félő, hogy a narancsos honatyáknak újabb ötletekkel szolgálnánk.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.