Kertek leggyakoribb gombája

Öreg kerti tintagombák

Az utóbbi napok esői után, a Ruyter utcán járva, számtalan gombafajra bukkantam. Néha hihetetlen helyeken fordulnak elő.

Láttam az út és a járda közti keskeny füves részen nagyra növő csiperkét, szegfűgombát lámpás útkereszteződéstől néhány méterre, népes gombacsoportokat végig az út mentén. Ez utóbbi a mennyiségével hívja fel magára a figyelmet. A neve: kerti tintagomba.

Eső után szinte mindenütt megjelenő gombafajta. A színe nem valami bizalomgerjesztő, kalapjának repedezettsége sem növeli gombaszedési kedvünket, pedig három fajtájuk ehető. (gyapjas, kerti, ráncos) Nem vetekszik a vargánya, tinórú vagy a legfinomabb, a rókagomba ízével, de azért ne becsüljük le.

A városban járva szinte mindenütt megtalálható: korhadó fatuskók, fatönkök, fatörzsek, bokrok körül kerítésoszlopok tövében. Leggyakrabban homokos talajú kertek, udvarok, út menték, árokszélek gyakori gombája. Megtalálható az erdőben is, különösen kedveli az akácosokat.

Tavasztól késő őszig nagy csoportokban terem. Sűrűn, egymás mellett fejlődnek, a tuskókat, tönköket szinte ellepik. Száz kalapból álló telepek sem ritkák. Ugyanaz a gombakolónia egyedei szinte minden eső után kibújnak a földből. Öntözéssel is termésre „bírható”.

Gyorsan nő, napok alatt elvirul. Barnássárga kalapú, fehér tönkű. Tönkje 2-15 cm hosszú, 5-8 mm vastag. Kalapja tojásdad alakú, kúposan szétterülő. Felülete sugarasan bordás, barnássárga, közepén vörösesbarna. Szélein behasadozik. A fiatal gombákat csillámló korpás szemcsék borítják. Fehéres húsú, törékeny, vizenyős. 1-7 cm nagy. Gyorsan elfeketedik, elfolyósodik.

Szaga nem jellemző, nyersen jó ízű, azonban csak addig ajánlatos fogyasztani, amíg kalapjai nem kezdenek feketedni. Az ételt feketére festik az öregebb gombák spórái. Főleg levesekbe szokták tenni. Csak fiatalon érdemes szedni és azonnal fel kell használni. Fogyasztása után tilos alkoholt fogyasztani. Rosszullétet, hányást okozhat.

Csak azok szedjék, akik a fajtát jól ismerik. Könnyen összetéveszthető a mérgező barna porhanyósgombával. Ehetősége ellenére népszerűtlen. A gombakedvelők bizalmatlanok velük szemben. Szedés után mindenképpen ajánlatos gombaszakértővel megvizsgáltatni (minden gomba esetében így kell eljárni, elkerülendő a hiányos gombaismereteből eredő mérgezéseket). „Városi” gombát ne szedjenek! Szennyezet a föld, szennyezett a gomba.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

Remek cikk. Annyi

Remek cikk. Annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy a barna porhanyósgomba ehető. Természetesen minden gombával legyünk óvatosak és fogyasztás előtt mutassuk meg szakellenőrnek!

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.