Mai ínségeledelnek is fogyaszthatjuk a bihari nyögvenyelőt. Egy kis krumpli, zsír, élesztő, tojás talán még akad a háznál a mai népnyuvasztó időkben is. Máshol az „öreglebbencs túróval” a nyögvenyelő (vagy a káposztás-tejfölös sztrapacska), de mi túróval, tejföllel nem dicsekedhetünk, gazdagoknak való. Krumplit eszünk tésztával a fogyikonyha-hívők megrökönyödésére.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya
10 dkg zsír
2 fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
1 dkg csemegepaprika
2 tojás
liszt (amennyit a két tojás felvesz)
só
bors
Elkészítés
A zsíron a hagymát üvegesre pirítjuk, majd a csemegepaprikát és a kockára vágott burgonyát hozzáadjuk, ízesítjük, s annyi vizet öntünk rá, hogy a burgonyát jól ellepje. Amíg a burgonya fő, a két tojásból, lisztből pici sóval nokedlit kavarunk. Ha jól megfőtt a burgonya, s úgy látszik, hogy kevés a leve, pótoljuk, hogy ellepje, majd beleszaggatjuk kézzel a nokedlit. Befedjük és kb. 10 perc múlva tálaljuk – petrezselyemzölddel díszítve.
Új hozzászólás