Az igazság a Harry Quebert-ügyben - Krimi és társadalomkritika egyben

 Budapest, 2014. június 7., szombat (MTI) - Nemcsak fordulatos és izgalmas krimi Az igazság a Harry Quebert-ügyben című regény, hanem elmélkedés a kortárs amerikai társadalomról, az irodalomról, az igazságszolgáltatásról és a média jelenkori állapotáról.

 

A svájci Joël Dicker új regénye Boros Krisztina fordításában a Göncöl kiadó gondozásában jelent meg. Mint Szikói Gábor, a kiadó ügyvezetője az MTI-nek elmondta, egy izgalmas, sokoldalú és fordulatos krimiről van szó, amely számos meglepetést tartogat az olvasóknak a történet közben és a végén is. Ehhez jön egy szép és megható szerelmi szál egy 15 éves lány és egy 30 körüli férfi tragikus vonzalmáról, de van benne társadalomkritika is, és bemutatja korunk médiavilágát, a népszerűségért és a közönség figyelméért folytatott, minden eszközt megengedő harcot is.  Szikói Gábor szerint a könyv irodalmi értékét a kitűnő karakterek adják: "a szerző nagyon jó jellemábrázoló képességgel ír fiatal kora ellenére", emellett ironikus is, amit a valóság és a könyv története közötti furcsa csavar idéz elő. Összességében egy nagyon jól felépített, jól szerkesztett, nehezen letehető olvasmányról van szó - tette hozzá.

Dicker könyvében megelevenedik az álmos amerikai vidék lakóival együtt, a nyugalmazott rendőrfőnöktől a Harley-Davidsont bütykölő lelkészig, a megkeseredett egykori szexbombától a nyers modorú nyomozóig. Megjelennek a jellegzetes kisvárosi helyszínek: az olajszagú hamburgervendéglő, a lefutott filmeket játszó mozi, a filléres cukorkát árusító vegyesbolt, a deszkaházak vendégmarasztaló tornáca és a New Hampshire-i tengerpart. 

A történetben a híres író, Harry Quebert kertjében megtalálják a három évtizede eltűnt Nola Kellergan holttestét. Harry Quebert bevallja, hogy annak idején szerelmes volt a tizenöt éves lányba. Marcus, a sikeresen induló fiatal író, aki mesterének és példaképének tekinti Quebertet, képtelen elhinni a vádat, és nyomozni kezd. A kisváros lakóinak beszámolói alapján szinte elképzelhetetlen, hogy bármelyikük meggyilkolta volna a lányt, de ahogy halad az egyre szövevényesebb ügy feltárása, úgy keveredik gyanúba szinte mindenki. 

Joël Dicker 27 évesen kapta meg a Francia Akadémia regénynagydíját. Második könyve, Az igazság a Harry Quebert-ügyben a csak Európában eddig eladott kétmillió példánnyal maga mögött hagyta A szürke ötven árnyalatát és Dan Brown Infernóját is. A megfilmesítés jogát a Warner Bros kapta meg, a film megrendezésére pedig Ron Howardot sikerült megnyerniük, A da Vinci-kód és az Egy csodálatos elme Oscar-díjas rendezőjét.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.