Ady Endre párbajozott Debrecenben

Ady Endre egy fiatalkori képe

A Csapókert része a Geréby telep. Hosszabb időn keresztül nem használták az elnevezést, azonban néhány éve újra felkerült Geréby neve az utcanév táblákra.

Dr. Geréby Pál földbirtokosként élt Debrecenben. Tanyája a Kurucz utcában állt. A telep határa a mai Mozdony utcáig húzódott.

Valószínűleg rokona az a Geréby Pál, aki párbajozott Ady Endrével. 1899. május 4-én a helyi tornacsarnokban csaptak össze. Karddal vívták a párbajt.

A történet előzménye, hogy május 1-én este, az akkor 21 éves hírlapíró, a 48-as érzelmű független Debreczen folyóirat munkatársa, Ady Endre, a Csokonai színházban Geréby Pál bérelt helyét foglalta el. A később érkező Geréby szóvá tette helyének bitorlását. Az ittas Ady bocsánatot kért, de maradt a széken. Geréby mögötte foglalt helyet. Ady még kétszer kért bocsánatot. Harmadik alkalommal, a bocsánatkérés után, Ady még hozzátette, hogy ha nem tetszik az eljárás, akkor Geréby rendelkezésére áll. Geréby gúnyosnak érezte az újságíró hangját, kihívónak érezte, ezért segédeivel párbajra hívta. Ady elfogadta.

Geréby Pál azzal indokolta a kihívást, hogy vagyonnal nem rendelkezik, mert a családi vagyont még nem osztották szét. Mint tartalékos tiszthelyettes, katonai becsületében is sértve érezte magát, mely miatt Adyt mindenképpen párbajra kellett hívnia.

A párbaj előre megállapított szabályok szerint zajlott: kardpárbaj, teljes kötéssel, harcképtelenségig. Maga a párbaj szabályszerűen folyt le. A segédek békítési kísérlete nem járt eredménnyel. Az összecsapás során Geréby Adyt az első vágással megsebesítette. Amikor visszarántotta a kardot, oly szerencsétlenül tette, hogy saját fejét is megvágta.

A sebesülteket orvos látta el. A sérülések nyolc napon (négy–öt nap) belülieknek bizonyultak.

A párbaj ügye bíróság elé került. A debreceni kir. ügyészség 5327/899. szám alatt nyújtott be vádemelési javaslatot. 1899. augusztus 17-én ítélet született. A Debreceni Királyi Törvényszék Ady Endrét öt, Geréby Pált nyolc nap letöltendő államfogház büntetésre ítélte, valamint a bűnügyi költségek megfizetésére. Nagy összeg lehetett, mert Ady levelet írt anyjának, melyben beszámolt anyagi csődjéről. Adósságba verte magát, csakhogy a bűnügyi költségeket kifizethesse. Szülőjét kérte, hogy utoljára segítsen. Még a várost is elhagyta, és új életet kezdett.

A büntetést a váci börtönben töltötték le.

Forrás: Irodalmi emlékek a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárban (Béres András)

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.