Vizsgálatot kezdeményezett a MAZSIHISZ Debrecenben

Elszállt milliók

Továbbra is keresi a magyar zsidók országos szervezete azt a 95 millió forintot, amelyet tavaly adott kölcsön a Debreceni Zsidó Hitközségnek, pontosabban a szervezet nevében - mint kiderült alapszabály ellenesen - eljáró elnöknek, Horovitz Tamásnak.

Mint azt több esetben megírtuk, idén június 30-án lejárt a kölcsön visszafizetésének határideje, a debreceni vezető mindössze 33 millió forintot törlesztett, és a fennmaradó összeg sorsa bizonytalan.

A MAZSIHISZ július 7-én tartott vezetőségi értekezletet, ahol felszólították Horovitz Tamást, hogy haladéktalanul rendezze adósságát, de nem történt semmi azóta.

Illetve mégis. Dr. Kunos Péter országos ügyvezető levélben szólította fel Horovitzot, hogy legkésőbb július 21-ig a következő kérdésekre adjon választ: illetve küldje el  azokat a dokumentumokat, amelyek megerősítik, hogy a kölcsönt jogosan kapta-e Debrecen.

Kunosék kérték a hatszáz milliós pályázati beruházások záró helyszíni szemléinek jegyzőkönyveit, a projektek valamennyi beszámolóját, az el nem számolható költségek listáját, a kölcsön felvételekor fennálló kötelezettségek és követelések felsorolását, valamennyi bankszámla teljes kivonatát, pénztári jelentéseket, a DZSH 2015-ös beszámolóját és az azt alátámasztó főkönyvi kivonatokat.

A több mint félmilliárdos beruházást építészeti szempontból is vizsgálni kívánják, ezért építési engedélyekre, építési naplókra, teljesítési igazolásokra és még több, más információkra is kíváncsiak.

A levélben megemlítik: „Kedves Tamás! Ha szabadságra mennél, kérlek, előtte gondoskodj arról, hogy a kért anyagot megbízottad összeállítsa és megküldje.”

Valamit tudhatott a MAZSIHISZ, mert Horovitz úr tényleg szabadságra ment, de július 19-én reggel 9 óra 14 perckor leszállt a Liszt Ferenc repülőtéren a Tel-Avívból érkezett járatról. Így volt két napja, hogy az anyagot összeállítsa. Ehelyett másnap, 20-án a debreceni iroda vezetője, Zámbori Edit küldött egy levelet Kunoséknak, hogy csak Horovitz Tamás adhat engedélyt a pesti kívánalmak teljesítésére.

Megtudtuk, hogy a MAZSIHISZ nagylelkű volt, a határidőt meghosszabbította, jövő hét hétfőig, július 25-ig.

Kiszivárogtatott hírek szerint az izraeli látogatás célja az volt, hogy onnan is kunyeráljon valamennyi pénzt, a fennmaradó 61 és fél millió forint törlesztésére.

Mindeközben Horovitz marad országos alelnök, mert őt csak a hazai közgyűlés válthatja le, és ez a plénum legközelebb novemberben ül össze. Hiába tehát a megrendült bizalom, Horovitz Tamás iránt, se pénz, se posztó.

Időközben feljelentés érkezett a rendőrségre is, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes, vagy tettesek ellen. A megfogalmazó azt írja, hogy a többes szám nem véletlen, hiszen a teljes, héttagú debreceni hitközségi vezetés sáros a dologban, mert ők mindenben támogatták elnöküket. A balhét pedig együtt kell elvinni. A debreceni alapszabályba ugyanis az íródott, hogy a hajdúsági zsidók nem elnököt választottak, hanem hét tagú vezetőséget, akik maguk közül emelték ki a fejest. 

Mózes kőtábláján a hetedik parancs - a tízből -  így szól: ne lopj!  Ez eredetileg arameus nyelven íródott. Így nem csoda, hogy néhányan nem tudják elolvasni a zsinagóga tetején álló üzenetet.

Előzmények: ITT

Diszpolgár információ

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.