Újraindul a felsőoktatás Salgótarjánban

Salgótarján, 2014. augusztus 20., szerda (MTI) - A jövő év szeptemberétől újraindul a felsőoktatás Salgótarjánban - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Salgótarjánban sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta, hogy formálódik egy új felsőoktatási stratégia, amelyet várhatóan decemberben terjesztenek az Országgyűlés elé. Ennek egyik fontos eleme, hogy „ne maradjanak régiók felsőoktatáshoz való hozzáférés nélkül.” Az ugyanis jelentős mértékben meghatározza a régió versenyképességét - tette hozzá.

Ennek szellemében indítják újra a nógrádi megyeszékhelyen is a felsőoktatást. Egyelőre a gyakorlati képzés megszervezésén dolgoznak, az előkészítésben meghatározó partner az autóipari világcégeknek bedolgozó fejlesztő cég, a salgótarjáni Trigon Kft. Több egyetemmel is tárgyalnak a helyi képzésről, Palkovics László közülük az Óbudai Egyetemet emelte ki lehetséges partnerként.

Székyné Sztrémi Melinda Salgótarján polgármestere emlékeztetett rá, hogy évek óta dolgoznak a műszaki képzés megerősítésén. A város és vonzáskörzetének gazdasági potenciáját szeretnék erősíteni, ugyanakkor a leendő felsőoktatási intézménnyel az ott élő fiatalokat is Salgótarjánban tarthatnák - mondta. Nem a korábbi Pénzügyi és Számviteli Főiskola épületébe, hanem a városközpontban lévő, üresen álló Népjóléti Képzési Központba tervezik elhelyezni az új oktatási intézményt, az épület ingyenes tulajdonba vételét kezdeményezik a szaktárcánál - tette hozzá.

A csökkenő hallgatói létszámra hivatkozással 2013-ban bezárt a salgótarjáni főiskola, amely a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) kihelyezett tagozataként negyven éven át működött. A BGF fokozatosan építette le az intézményt, az utolsó három és fél évben a városi és a megyei önkormányzat már saját költségén taníttatta a főként Nógrád megyei hallgatókat.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.