A szlovák Tokaji

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elutasította Magyarország 2013 elején benyújtott fellebbezését a szlovák „Tokaji” név használatával kapcsolatban. A bíróság kimondta: nem minősül megtámadhatónak a „Vinohradnicka oblast Tokaj” márkanév nyilvántartásba vétele. Döntését azzal indokolta, hogy a borvidék Magyarország és Szlovákia területére is kiterjed.

A történelmi Tokaji borvidéket a politika (Trianon) választotta ketté. Hosszú évszázadokon keresztül a Ronyva-patakon túl szüretelt szőlőből is Tokaji készült. Bár az önkényesen meghúzott határ kettészelte a termőterületet, a borkészítés technológiája nem változott. Minőségében lehetnek kisebb különbségek, mert az északabbra termett szőlő nem annyira édes, azért még Tokaji.

A bírósági határozattal kapcsolatban mellőzzük a nacionalista, árpádsávos szélsőségeket. Az ítélethozó szerv semmi mást nem tett, mint döntésével az évszázadokon keresztül létező termő- és termelőegységet újraszentesítette.

A magyar hegyaljai bor továbbra is „Tokaji” márkanévvel kerül piacra, a szlovák pedig „Tokaj Szőlészeti Térség” megjelöléssel. Jelentős a különbség. A szlovák nyelv és címkék is megkülönböztetik a magyartól.

A „Tokaji” vita szakmainak, kereskedelminek indult, de beleszólt a politika. A sohasem felhőtlen magyar – szlovák kapcsolatok nem kedveztek a közös megegyezésnek, ezért került az ügy pártatlan bíróság elé. Az ítélkező szerv most meghozta döntését, aminek a határ túloldalán örülnek, itthon pedig félő, hogy szélsőséges megnyilvánulásokra is ragadtatják magukat olyanok, akik csak felszínesen ismerik e problémakört, vagy a parlamenti választások közeledésével, kampányuk részévé teszik. Szakmai berkekben is inkább érzelmi alapon várhatók megnyilatkozások

A bíróság döntése jogerős.

                                                                            Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.