Reggeli bosszúságok egy órában

Debreceni dugó

Hétfő reggel van. Szokásos reggeli kocsikázást abszolváltam: Faraktár u. – Nyíl u. - Nagyerdei krt. – Doberdó u. és vissza. Ez a tizenkét kilométer bosszúságok sorozata.

A 2-es villamos gyepesített pályája merő szemét. A tisztelt városlakók permanensen szemetelnek. Lusták a szemétgyűjtőkig fáradni, inkább laza csuklómozdulattal szabadulnak meg hulladékaiktól. Vajon otthon is ezt teszik?

Az egyetem előtti körforgalom bedugult. Az Egyetem sugárúton háromszáz méteres a sor, benne három 13-as és egy 10-es busszal. Józanabb gondolkodásúak már a szándék megismerésekor jelezték, hogy a Nagyerdei út közelsége miatt nem lesz megfelelő a körforgalom áteresztő képessége. Ennek ellenére elkészült. Már jelzem: ugyanilyen dugók fognak kialakulni az Árpád térre és a Nyíl és Hadházi utcai csomópontba tervezett körforgalom esetén is, a közlekedési lámpák közelsége miatt.

A sugárúti fölösleges buszsávban négykarikás verdával, nyolcvannal dönget egy napszemüveges ifjú. Büntetlenül teszi – gondolom minden nap.

Az Egyetem sugárút és a Füredi utcai csomópont lámpái megakasztják a forgalmat.

A Nyíl utca elején a Hadházi utca felé kanyarodó sávból kamikázé módon vágnak be autósok az Árpád tér felé.

A Rakovszky utcai lámpák megint csak forgalomakasztók. Szemben a sor a Benedek térig ácsorog. A változatosság kedvéért itt három távolsági busz és egy troli várakozik.

A reggeli csúcsban a Hajnal és Faraktár utca kereszteződésében a rövid lámpaprogram működik. A kocsisor az egyik oldalon a Benedek térig, a másikon az Attila térig araszol. Nesze neked zöldhullám!

Polgármesterünk még 1998-as első korteskedése idején ígérte, hatalomra jutása esetén zöldhullámot alakíttat ki. A mai napig nem tudtam megállás nélkül végighajtani pl. a Kassai úton a várostábláig - csúcsforgalmon kívül.

Még kimentem a Nagyállomásra a 8.02-kor érkező Takta IC-hez. Már nem is lepődtem meg, a mikor a Petőfi tér előtt a kocsisor a Homokkerti felüljáróig torlódott vissza.

A Nagyállomás parkolójában 440 Ft egy óra parkolás. Ennyire drága parkolási díj csak Budapesten a Várban és a Margitszigeten van. Mi van akkor, ha késik a vonat? Mennyibe kerülhet annak, aki a Holló IC-vel érkező rokonára, ismerősére vár? Írásom idején a kör IC 70 percet késik, 8.52 helyett 10.02-re várható. Ez a késés 500 Ft plusz a várakozónak.

Bő órányi bosszúságok egy csokorban. Mostanában fogalmazódott meg bennem: Debrecen egyre élhetetlenebb.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.