Pénteki öröm, hétfői keserv

A hétvége öröme

Valószínűleg a péntekimádók alkotják hazánk legnépesebb táborát. Péntek köztudottan a hét utolsó munka- és tanítási napja. Délután véget ér az ötnapos robot, s végre megpihenhet kies országunk lakosságának túlnyomó része.

A legremekebb néhány óra, bár a Pa-Dö-Dö (Lang Gyöngyi és Falusi Mariann) szerint: „Te vagy a legjobb és a szombat délután…”, azért péntektől még messzebb van a hétfő, mint szombat délutántól.

Különben a Dö-Döék kijelentésének is van alapja. Lehet legjobb a Messi, az Einstein, Donald Trump, Hosszú Katinka, Józsi a kocsmából, vagy éppen egy másik dalukban megénekelt Szabó János.

A kocsmás Józsira egy pillanatra visszatérve. A tizedik feles után nem biztos, hogy ő kellene, ráadásul még vasárnap délután is fáradtnak érezheti magát. Az Úr pihenőnapján másnapra, azaz a hétfőre gondolva, garantáltan kirázza a hideg.

De, hol van még a hétfő?! Minden tisztelet a hétvégén is szolgálatban lévőknek. Ők a mindennapi hősök: rendőrök, tűzoltók, mentők, orvosok, vasutasok. Ők azok, akik vigyázzák és biztosítják a zöm megpihenését, kikapcsolódását.

Szombat, vasárnap a buli, szórakozás, pihenés jeles két napja. Könnyű a jóba beleszokni: reggel nyolckor kelni, kényelmesen reggelizni, sétálni, színházba menni, barátokkal sörözgetni, a rohanó életben időlegesen fékezni…Aztán nagyon hamar eljön a hétfő, a legkeservesebb nap. A vekker megint hatkor (vagy korábban) ver ki az ágyból. Kapkodás, kutyafuttában lenyelt néhány reggeli falat, araszolás a reggeli dugóban, és a főnök is bal lábbal kelt.

Kinek jó ez? Persze mindenki nyugtatgatja magát: valamiből meg kell élni, a boltban semmiért, csak semmit adnak, elő kell segíteni az ország GDP-jének növekedését is. Az otthoni tunyulás, semmittevés árt az egészségnek és a pénztárcának.

Hétfőn, munkakezdéskor azért már ott lakozik mindenki lelkében a péntekvárás türelmetlensége. Munka közben kínosan lassan telik az idő, zaklatottan számlálják a hátralévő órákat. Hételeji rosszkedvet kompenzálandó elevenednek fel a víkend élményei, kellemes pillanatai, tervezgetve az elkövetkezendőt. Ami be fog következni. Ez olyan biztos, mint ahogy felkel a Nap.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.