A nénike és a közterület

Meddig magánterület? Hol ér véget a kötelezettség?

Télen gyakran figyelmeztetnek síktalanításra. A tulajdonosok tegyék csúszásmentessé házuk előtti járdafelületet, mert különben irgum-burgum, meg hozza a postás a pénzbüntetést.

Az elesők, sérülést szenvedők is perelhetnek. Meg is nyerik, mert mulasztottak a lakók. Csakhogy a járda közterület. Takarítása elvileg a fenntartó vagy önkormányzat feladata. Mégis a lakók viselik gondját. Teszik saját testi épségük, rend- és szépérzékük okán, de embertársaik védelmében is. Nincs kedvük a hatóságokkal sem vacakolni, de türelmük sincs arra várni, hogy az illetékesek végezzék el a munkát. Megpróbálják az egész jó oldalát megfogni: nem árt egy kis testmozgás.

Mint minden évben, idén is július 1-től ezrekkel büntetik a családi vagy kertes házakban élőket. Addig rendben is van, míg telkük elhanyagolt, burjánzik a gaz, szórja allergiát kiváltó pollenjeit a parlagfű. A rendszeres ellenőrzéseknek és büntetéseknek köszönhetően javul az ország fertőzöttségi mutatója. Azonban a házak előtti közterület elhanyagolását is bírságolják. Az ingatlanok és kerítések előtti fél méter vagy a vízelvezető árokig kötelesek a tulajdonosok rendben tartani. A járdáig, útig húzódó területek kaszálása ennek ellenére feladatuk. A valamennyit magukra adó emberek fenyegetések, szankciók kilátásba helyezése nélkül is megteszik, azért, hogy környezetük kulturáltabban nézzen ki.

A falu furfangos nénikéje levelet kapott az önkormányzattól. Ha záros határidőn belül a háza és a műút közötti részt nem kaszálja le, megbüntetik. A címzett kicsit törte a fejét, mitévő legyen, hiszen csaknem kétszáz négyzetméter nyírásáról van szó.  Nem az övé. Gondolt egyet és a helyi önkormányzat jegyzőjétől időpontot kért. A helyi vezető hamarosan fogadta. A levélben foglaltakat megerősítette. A néni ágált: nincs fűnyírója, kaszája. Vegyen az önkormányzat. Férje rokkant, képtelen kaszálni. Ő is nyugdíjas. Ne várják tőle a terület két-háromhetenkénti kaszálását. Vagy ha igen, fizessenek munkabért. A kifogásokat a jegyző természetesen elutasította. A néni váratlanul rákérdezett: akkor az a terület az övé? A jegyző bólintott. A néni erre bejelentette: holnapra hívja a kőműveseket, mert a kerítését áttetteti az út szélére. A hivatali ember hihetetlenkedve csóválta fejét, majd széttépte a levelet.

A közmunkások egy héten belül levágták a füvet.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.