A bacon remek alapanyag, ropogósra sütve nem csak a reggeli tojás kísérője lehet, hanem több étel is, mint például zöldségek, húsok, kenyér körete is lehet tekercsként. Csak fogjuk az alapanyagot, fűszerezzük, tekerjük és kisütjük.
Nézzünk néhány ötletet:
Baconös sajttekercs
Hozzávalók: szeletelt toast kenyér, szeletelt bacon, sajt (ízlés szerinti vékonyra vágva, vagy egyenként csomagolt lapka sajt), 1 vaj, fogvájó. A kenyér széleit levágjuk, sodrófával vékonyra nyújthatjuk, ráteszünk egy szelet sajtot és feltekerjük, egy baconnel körbegöngyöljük, fogvájóval több helyen átszúrjuk, hogy egyben süljön. Ha nincs kéznél sodrófa, törjük ketté a kenyeret, úgy tegyük közé a sajtot. Serpenyőben felforrósított vajban sütjük ki. Esetleg választhatjuk a sütőt, ahol kb. 20 perc alatt szintén ropogósra készül.
Göngyölt zöldségek
Hozzávalók: újhagyma, 1 csomag bacon tekercs, spárga, sárgarépa, olaj, fogvájó.
A zöldségeket vágjuk olyan hosszúságúra, ami kicsit hosszabb, mint egy baconszelet. Mielőtt félbevágott baconbe tekernénk és kisütnénk olajban, hogy a bacon ropogós legyen körülötte, érdemes előtte a répát, spárgát frissen tartó fóliába tekerve, mikróban 3-4 percig melegíteni, vagy forró vízben párolni. A zöldségeket fűszerezhetjük ízlés szerint sütés előtt. 200 fokra előmelegített sütőben is süthetjük max. fél óráig.
Szűzpecsenye
Hozzávalók: egy csík szűzérme, szeletelt bacon, só, bors, kakukkfű, olaj vagy vaj a sütéshez.
A húst mossuk, tisztítjuk, majd kb. 2-3 centis szeletekre vágjuk, fűszerezzük, majd egy-egy baconbe tekerjük. Hústűvel vagy fogvájóval egymáshoz rögzítjük. Forró zsiradékban az érméket aranybarnára sütjük pár perc alatt, majd a baconnel borított oldalain is átgörgetjük, hogy ropogós legyen. De 200 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben is 20 perc alatt kész lehet zsiradékban.
D. B.
Új hozzászólás