Egy hungarikum védelmében

A jó magyar "pálesz" népszerűsítése

A XXI. századi szabadságharc elbukott. Az Európai Unió elleni orbáni hadjárat vesztésre áll, közel került a kapitulációhoz. Orbán Viktor megrángatta az oroszlán bajszát, és az állatok királya zokon vette.

Folytathatnám a hasonlatok sorát. A lényeg nem változik: az EU vezetése hazánktól a pálinkafőzés adójának növelését várja el. Ha enged (márpedig a kormány nincs abban a helyzetben, hogy tovább makacskodjon), akkora adóterhek rakódnak a pálinkára, hogy nem lesz érdemes főzni. Kis embernek, otthon, saját használatra, semmiképpen. Pálinkafőzdékben, nagy mennyiségben talán, ám az Unió lépésére csak is a drasztikus áremelés lehet a kényszerű reakció. A szeszesital árában így is komoly rész a különböző járulék. A kényszerű adónövelés következménye mindenképpen a párlatok forgalmának, s vele egyenesen arányosan az állami bevételek visszaesése, a zugfőzés és a feketepiaci pálinkaértékesítés növekedése lesz. Végül is, bár más okok miatt, ugyanaz fog történni, mint a dohánykereskedelem államosítása kapcsán, azaz csökkent az engedélyezett módon forgalmazott dohánytermékek mennyisége, miközben „virágzik” a zárjegy nélküli, csempész cigaretták piaca.

A 2010-es rendelkezés után sokan éltek az otthoni pálinkafőzés lehetőségével. Beszerezték, megvásárolták az előállításhoz szükséges berendezéseket, eszközöket, szakkönyveket, talán még cefrézési és pálinkakészítési ismereteket oktató tanfolyamokat is végeztek. Mostanra kiderül, hogy az egész csupán kidobott pénz, fölösleges befektetés, mert a kormány visszatáncol.

Az Európai Unió tiszteletben tartja tagállamai szuvenerítását, értékeit, hagyományait, sajátosságait. A pálinka hungarikum, amit az EU is elismert. A pálinkafőzés adója emelésének sürgetése nem a hungarikumnak szól, hanem válasz az orbáni EU ellenes szabadságharcos politikára. Végképp nehéz megérteni: miért kell olyasmi ellen hadakozni, melyhez tartozunk, szabályait elfogadtuk, támogatásukat élvezzük? Az ország EU-s források nélkül „meghalna”. Hány és hány hazai beruházás valósult meg, szinte kizárólag európai pénzekből? Nélkülük lehetetlen lett volna megvalósításuk. Az uniós pénzek időleges zárolása is komoly zavart okozna a hazai gazdaságban. A gondolat nem légből kapott, hiszen az EU már helyezett kilátásba ilyen jellegű intézkedést, amelyet a kormányzati kommunikáció igyekezett elbagatellizálni.

Ha Orbánék minden áron harcolni akarnak, azt most tegyék. Szerezzenek érvényt rendelkezéseiknek! Érjék el a pálinkafőzéssel kapcsolatos adóemelési követelések visszavonását!

A honi többség véleménye szerint az EU nem lépett volna fel ily példátlan szigorral, ha a kormány a normális, konstruktív viszony kialakítására, erősítésére törekedett volna. Alapvető törvényszerűség, hogy kemény bírálatokra, csak kemény válaszok érkezhetnek, azaz a Birodalom visszavág. Az Unió és hazánk kapcsolatának elmérgesedésének levét mi, állampolgárok isszuk, mert sajnos ezt kell lenyelnünk, saját főzésű pálinkánk helyett.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.