Megszökött a műtét elől

Szőke Barna nyeregben

Egészség, vagy tolókocsi? - Tette fel a kérdést magában 1999-ben az akkor „még” 60 éves Szőke Barna. A negyvenöt év vendéglátózás benyújtotta a végszámlát.  A „talpalós” szakmának köszönhetően vérkeringése gyakorlatilag teljesen leállt a lábszárában. Az orvosi konzílium döntött. Mind két lábat bokában amputálni kell. A Szolnok megyei kórházban a sebészprofesszor már filctollal kijelölte a bemetszés helyét. Ekkor szökött meg a kórházból Szőke Barna.

Egyik ismerőse ajánlására próbálta ki a kerékpározást. Utolsó szalmaszálként kapaszkodott a sportba, s mint a végeredmény mutatja, megérte. Előbb csak néhány kilométert tett meg naponta. Később egyre növelte a napi távot. Minden méterért megszenvedett. A bal lábával abszolút nem tudott hajtani, ezért gumikötéllel rögzítette a pedálra, hogy legalább ne csússzon le róla. Egy-két kilométereket is csak kínkeservesen tudott megtenni, de szinte rögtön érezte, hogy jót tesz a mozgás a lábának. Ma már ott tart, hogy a napi 40-50 kilométernek akkor is meg kell lennie, ha nem túrázik, s csak úgy kerül egyet a környéken.

A kerékpározásnak köszönhető, hogy gyakorlatilag gyógyulttá nyilvánították az orvosok. Megszűnt a magas vérnyomása, elmúlt az aranyér problémája is. A lábai is tökéletesen meggyógyultak. Akik korábban kizárólag az amputációt tartották elképzelhetőnek, most nem győznek csodálkozni. A fia unszolására nevezett be a Bécs-Budapest kerékpárversenyre, ahol egy újságíró figyelt fel a nem mindennapi teljesítményére.  2003-ban már bejárta az Egyesült Államokat. Végig tekerte a híres, keleti-nyugati partot összekötő, 66-os utat is. Lazításképpen feltekert a Niagarához. Európában nincs már olyan ország, ahol ne járt volna.

A 70. esztendejét taposó maratoni biciklista 2012-ben elindult Londonba azzal az elhatározással, hogy a nyári olimpiai játékok idejére érkezik meg a brit fővárosba. A távot teljesen egyedül tette meg kerékpárjával, különösebb probléma nélkül. Szőke Barna több olimpikonnal is aláíratott pólókat, amit magával vitt. Ezeket, hazaérkezése után a mezőtúri kórház javára bocsátotta, árverési céllal. 2014-ben már kilencedjére rendezte meg  Tour de Túr kerékpárversenyt Mezőtúron. Ezen az 50 km-es távon a síkvidéki országúti kerékpárverseny hódolói indulhatnak el évről évre. Szőke Barna jó kapcsolatot ápol a debreceni szenior kollegájával, Novák Ferenccel is. A Tour de Túr versenyein rendszerint részt vesznek debreceniek is. Útjait az Egészségügyi Minisztérium, a Suzuki Magyarország, a Mercedes Hungary és a Mezőtúri Önkormányzat szponzorálja.

Betegek, botokat eldobni! Cél az egészség.

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.