Európai Bíróság: késedelmi kamat is jár a magyar állam által visszatartott áfa után

Luxembourg, 2014. augusztus 7., csütörtök (MTI) - Az Európai Bíróság ítélete szerint késedelmi kamat is jár azoknak a magyarországi adóalanyoknak, akiket kár ért az áfa késedelmes visszatérítése miatt - derült ki a luxembourgi testület júliusi végzéséből, amelyet csütörtökön ismertettek.

 

    Az ügy 2011 nyarára nyúlik vissza, amikor a luxembourgi bíróság kimondta, hogy ellentétes az EU-joggal az a magyar adójogi szabályozás, amely szerint nem lehet visszatéríteni az áfát a ki nem fizetett beszerzések után. A magyar jogalkotó módosította a kifogásolt szabályozást, de nem rendelkezett arról, hogy kárpótolja az érintett cégeket az áfa késedelmes visszatérítése miatt elszenvedett vagyoni hátrány miatt.

    Az autóalkatrészeket gyártó Delphi Hungary ezért késedelmi kamatot követelt a magyar adóhatóságtól. Az ügyben eljáró szombathelyi bíróság kérte az Európai Bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kamatfizetés lehetőségét kizáró magyar gyakorlat összhangban van-e az uniós joggal.

    Végzésében az Európai Bíróság kimondta: ésszerű határidőn belül kell visszatéríteni az adóalanyoknak járó adót. Azok az adóalanyok, akiknek ésszerű határidőn túl térítették vissza az adót, az uniós jog alapján késedelmi kamatra jogosultak.  A bíróság rámutatott: a magyar jog előírja a késedelmi kamat megfizetését, ha a magyar adóhatóság a magyar adószabályokat megsértve késedelmesen téríti vissza az áfát. Ezért a hasonló tárgyú ügyekben, hasonló jogalappal benyújtott kereseteknél az uniós jog megsértése esetén is jár a késedelmi kamat.

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.