A kulturált kutyatartás szabályai

Csak pórázon

Az állat- és kutyatartásra számtalan jogszabály vonatkozik. Vajon minden felelősségteljesnek mondható gazdi tisztában van ezekkel?

A felelős kutyatartás szabályaira kitér a szabálysértési-, állatvédelmi törvény, még a Polgári törvénykönyv is, nem beszélve társasházi, önkormányzati rendeletekről.

Ezek a rendeletek szabályozzák az állattartó személy kötelességeit is, illetve, hogy hol, milyen körülmények között, méretüktől függően mekkora területen és adott esetben meddig tartható, és milyen kisállat. És természetesen a szabályszegések mértéke.

Érdemes tisztában lenni ezekkel az előírásokkal. 2013-ban bevezették a mikrochip beültetésnek kötelezettségét, amelyet a legkorszerűbb és legbiztonságosabbnak ítélt elektronikus azonosítónak tartanak. Elmulasztása a kutya négy hónapos korától büntetendő. Természetes, hogy a hasznosságáról megoszlanak a vélemények.

Mivel nagy a felelősség az állattartókon, nem árt(ana) szakemberekhez fordulni, ha szükséges, akik kellőképp kiképezhetik kedvencünket. Így nyugodtak lehetnek gazdáik afelől, hogy biztosan hallgat rájuk kutyusuk, és kellően kezelhetők.

Mire kell legfőképp tekintettel lenni?

Az állatok közterületen tanúsított magatartása is szabályozva van, és minden esetben gazdájuk felelősségköre.

Ha kutya szabadon engedését tiltó tábla nincs, akkor is tisztában kell lenni azzal, hogy az esetleges károkozásért felelősséget kell vállalni. Kárt nemcsak emberekben, más állatokban, de tárgyakban is lehet tenni. Szabálysértésnek minősül egy kutya felügyelet nélkül hagyása éppúgy, mint póráz, vagy szájkosár nélküli sétáltatása. Minden esetben szigorú bírálat alá esik a szabályok megszegése, esetleges károkozás. Már ha bizonyítják.

A közterület-felügyelők, akik hivatalos személynek minősülnek, szabálysértés esetén büntetést szabhatnak ki, ami ellen esély sincs tiltakozásnak, kibúvók keresésének.

A póráz nélküli sétáltatás nem megengedett. Egy gazdának tisztában kell lennie kedvence természetével, és indokolt esetben szájkosarat is magánál kell tartania, illetve használnia.

Az állatvédelmi törvény arról is rendelkezik, hogy egy állattartó közterületről köteles az állati ürüléket eltávolítani. Erre elsősorban parkok környékén külön gyűjtőhely található. (Ha található…- a szerk.)

Vannak olyan területek, ahová tilos kutyát vinni, bár tábla nem minden esetben van kihelyezve. Ilyen hely: a játszótér, oktatási-, kulturális intézmények, orvosi rendelők, kórházak, ügyfélforgalmat bonyolító közintézmények.

Mindenképpen megemlítendő a kutyatartás legfontosabb, de íratlan szabályai:

- megfelelő életkörülmények biztosítása; szeretet, elismerés; megfelelő étrend biztosítása;

az egészség védelme; utódokról való gondoskodás; környezetünk tiszteletben tartása.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.