Győzelem és vereség okai

Egy-két helyen még lehet változás

Az ország április 8-án parlamenti képviselőket választott. Az eredmények közismertek. A Fidesz simán nyert, a parlamentben újfent kétharmados többséggel rendelkezik.

Az ellenzék kormányváltásban bizakodott, ám csak komoly kudarcot könyvelhetett el. A győzelem és vereség okai egyértelműek, többnyire előre láthatóak voltak:

1. A Fidesz képesnek bizonyult szavazótábora mozgósítására, sőt bizonytalankodókat is sikerült maguk mellé állítani. 

2. Egyetlen szempontra (migráció) koncentráló erőszakos, agymosó kampány elérte célját. Nincs nagyobb mozgósító erő a félelem- és gyűlöletkeltésénél.

3. Az ellenzék képtelen volt összefogni, így számtalan választókerületben úgy győzött Fideszes képviselő, hogy szavazatainak száma nem érte el az ötven százalékot.

4. A Fidesz uralta médiában sérült a kampány esélyegyenlősége (a megyei lap április 7-ei számában három teljes oldal a Fideszé, az összes ellenzéki pártnak tizenkét apró betűs sor jutott).

5. A választási rendszer Fideszre szabott. Ezért történhetett meg megint, hogy a szavazatok felével kétharmados többséget érhettek el.

A jövő nem bíztató. Megszorításokat hozhat, hiszen kiköltekezett a kormány. Orbán Viktor már tett utalást ebbéli szándékára. A választási fenyegetőzések alapján gátlástalanabb Fideszes politikára lehet számítani. Fokozzák a feszültséget határokon belül (a nem rájuk szavazók megbélyegzése: hazaárulók, migránspártiak, Soros György bérencei jelzőkkel) és kívül az Európai Unióval, az ENSZ-szel. Lassan az egész világot Magyarország ellen fordítják. A magyar történelemben volt már ilyen. A második világháborúban megtámadtuk a Szovjetuniót, háborús cselekedeteinkért Nagy-Britannia hadat üzent Magyarországnak, mi pedig az Amerikai Egyesült Államoknak. Tudjuk, mi lett a következménye.

A kormánynak inkább kellene békességet teremteni, esélyegyenlőséget biztosítani, tiszteletben tartani az eltérő véleményeket.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.