„Gólyaláz” Debrecenben

Lázasan főznek a fiatalok  Fotó: Debreceni Egyetem, DEHÖK

A Debreceni Egyetem és a DE Hallgatói Önkormányzat idén is hagyományosan a tanévkezdés előtti napokban-hetekben szervezi gólyatábori két szűk hétnyi rendezvénysorozatát. Ezúttal is kijelenthetjük: a Debreceni Egyetem gólyatábora továbbra is az egyik legnagyobb nívójú fesztiválhangulatot kínáló elsősünnepe.

Az elmúlt esztendőkben sajnos több ízben is megosztotta a közvéleményt a „gólyatábor” kifejezés egyes esetek miatt, noha a Debreceni Egyetem e tekintetben rendre rácáfolva a sztereotípiákra, példamutatóan szervezte meg az efféle eseményeket. Ami az említett polgárpukkasztó történéseket illeti, szerencsére már azokat is sikerült kiküszöbölni és az ország minden területén a lehető legszigorúbban szabályozott morális és emberi keretek közt zajlanak az elsősök beavató napjai. A cívisváros hűen a hagyományokhoz 2023-ban is az évkezdést megelőző két hétre időzítette a gólyatábort, a DEHÖK, illetve a kari Hallgatói Önkormányzatok szervezésében. Idén is két turnusra oszlik a rendezvény, igaz, időbeosztás tekintetében némileg rendhagyó módon. A vasárnapra esett augusztus 20. miatt most a nulladik napokról sajnos le kellett mondania a résztvevőknek. Az első turnus végéhez érve, a második felvonás előtt bizton állíthatjuk, hogy a DE ezúttal sem okozott csalódást színvonalban, szervezésben és felsőoktatási minőségben, tekintve az ide érkezett elsőéves hallgatók, azaz a gólyák számát. Az első körben, augusztus 22-től az ÁJK, az MK, a Medikusok, a TTK és a ZK vett részt, míg a folytatásban, augusztus utolsó hetében a BTK, IK, GTK és MÉK hallgatóié lesz a főszerep.

A program alapvetően a már jól bejáratott rendszert idézi, a klasszikus, hagyományos eseményekkel, így csapatépítőkkel, közös főzéssel, DEAC-sportnappal, stranddal, kiegészülve olyan újdonságokkal, mint például az ügyességi játékgépek. Az étkezést a Nagyerdei Étterem és a Campus Catering kínálja, a szállást pedig a Kossuth Lajos Kollégiumokban foglalják el a résztvevők. A gólyatábor célja ezúttal is, hogy az elsőéves hallgatókat csapatvezetőik beavassák a felsőoktatási élet és az egyetemi közösségi élet rejtelmeibe, azok részleteibe, illetve hogy már az első napokban összeszokjanak új társaikkal a frissen érkezett hallgatótársak, és eligazodjanak a régió egyik legnagyobb múltú és legnagyobb egyetemének falai között. E szerepvállalásaiban a Debreceni Egyetem évről-évre színjelesre vizsgázik, ezúttal sincs másképp.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.