EP-választás - Gyurcsány: történelmi távlatokban európai egyesült államokat szeretnénk

Budapest, 2014. április 13., vasárnap (MTI) - Akkor lehet a világunk sikeresebb, ha nem félünk kimondani, hogy történelmi távlatokban európai egyesült államokat szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) EP-kampánynyitó rendezvényén, vasárnap Budapesten.

   

 A Dk elnöke és EP-listavezetője hozzátette: azt szeretné, ha az új és erős európai egyesült államok vigyázna minden polgárára, biztosítaná számukra a szabad gondolkodást, a műveltség és tudás lehetőségét, tiltaná, hogy bármely állami hatalom belebeszéljen abba, hogyan gondolkodjunk, hogy az állam átlépje a világnézeti semlegesség határát, a kötelező hit- és erkölcsoktatást.    Mindez ugyanis az európai családok, emberek magánügye - jelentette ki.    

    Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: olyan Európát szeretne, amelyben a nők és a férfiak egyenlőek, ahol ők döntenek arról, hogyan akarnak élni. Szerinte egy erősebb Európa védelmet jelentene az önkénnyel szemben, jelenleg ugyanis Európa túl gyenge, és eltűri, hogy a kontinensnek "e fura szegletében új, Putyinnal szemező politikusok jelenjenek meg, és tartsák önkény alatt a szabadságra vágyó sokaságot".   Több és erősebb Európára van szükség, több szabadsággal, több biztonsággal - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. "Mi a Demokratikus Koalícióban több Európát és több szabadságot akarunk, és ezt ajánljuk Magyarországnak" - mondta. Kifejtette: tisztességes politikusokat akarnak, olyan Európában és Magyarországban gondolkodnak, ahol a politikus nem több, mint bármely polgár. Mint mondta: azt látják, hogy Magyarországon az ügyészség nem számon kéri a politikusokat, hanem menteni akarja őket. Azt szeretnék, ha olyan korrupció ellenes európai ügyészség jönne létre, amely automatikusan magához vonzaná valamennyi tagállamban a politikához köthető korrupciós bűncselekményeket, hogy "ne mentegethessék Poltok és mások a bűnt".

    Orbán Viktort bírálva a DK elnöke úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök hátizsákja jó helyen van múzeumban, a miniszterelnök nincs jó helyen. A Demokratikus Koalíció a miniszterelnök eszméjét, politikáját szeretné a múzeumba küldeni a hátizsákjával együtt. 

    Az országgyűlési választás eredményére utalva Gyurcsány Ferenc elmondta: az eredményt elfogadja, a népet nem lehet hibáztatni a szabadnak tűnő döntéséért. "A haza soha nincs ellenzékben, a haza ők is, mi is, velük együtt vagyunk a haza" - jelentette ki.

    A DK elnöke szerint, aki Európában sikeres akar lenni, annak barátokra van szüksége. A miniszterelnökkel nem abban van vitája, hogy védeni kell a magyar érdeket, hanem abban, hogy mi a magyar érdek, és azt hogyan kell védeni - tette hozzá. Az európai politikusoknak el kell mondani, hogy nem elegendő megengedni a szabad utazást, vállalkozást. Szükség van arra is, hogy az európai polgárok érezzék, a szegénységet fel lehet számolni hosszú távon, az életlehetőségeik közelebb kerülhetnek egymáshoz.   A kampánynyitó rendezvényen Gyurcsány Ferenc arra biztatott mindenkit, hogy szavazzanak Európára, a szabadságra, a biztonságra, a jólétre.

    Gyurcsány Ferenc beszéde után bemutatták a DK EP-listájának élén álló jelölteket: a lista második helyén álló Molnár Csaba ügyvezető alelnököt, a harmadik helyen álló Niedermüller Péter alelnököt, és a negyedik helyen álló Kakuk Györgyöt. A listát Gyurcsány Ferenc vezeti.

    A szervezők a rendezvény előtt többször is arra kérték az Egyetem tér színpad előtti részét nagyrészt megtöltő érdeklődőket, hogy hagyják szabadon az úttestet, ugyanis a téren keresztül jár a 15-ös busz. Egyúttal arra is felkérték őket, hogy Gyurcsány Ferenc felszólalása alatt ne emeljék magasba a magukkal hozott zászlókat, hogy ne zavarják a televíziós közvetítést.

    Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt Baricz Gergő lépett fel, majd eljátszották az Európai Unió himnuszát, az Örömódát illetve Galkó Balázs mondott verset.
   

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.