Debreceni Egyetem: az általános orvosi szak volt a legnépszerűbb

Debrecen, 2014. július 25., péntek (MTI) - Az általános orvosi szak volt a legnépszerűbb a 2014-es általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetemen, ahová az idén 6290 hallgatót vettek fel, csaknem három százalékkal többet, mint tavaly - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese pénteken sajtótájékoztatón.

Bartha Elek elmondta, az elsőhelyes jelentkezések számát tekintve nyolc százalékkal nőtt a felvételizők száma a Debreceni Egyetemen, értékelése szerint ez azt mutatja, hogy ez a legnépszerűbb vidéki egyetem.

Hozzátette: a most felvett 6290 hallgató közül 5224 diák állami ösztöndíjas helyekre került be, ez a szám három százalékos növekedést mutat a 2013-as évi adatokhoz képest. Az önköltséges helyek számát tekintve pedig enyhe csökkenés látszik: 1066 hallgató kezdheti meg tanulmányait a térítéses formában.

Az oktatási rektorhelyettes kitért arra: jelentős, 37 százalékos növekedés tapasztalható az idén a Debreceni Egyetem gyermeknevelési és felnőttképzési karán, valamint a zeneművészeti karon is. Kiugróan magas volt az idei felvételi eljárásban az állam- és jogtudományi karra felvettek száma, 88 hallgató került be, ez a szám 38 százalékos növekedést jelent a 2013-as esztendőhöz képest.

Bartha Elek azt is közölte: a tavalyi évhez képest csökkenő létszámmal indulnak a képzések szeptemberben a műszaki, a természettudományi és technológiai, az informatikai és az általános orvostudományi karon. Véleménye szerint ennek hátterében az alsó ponthatár felemelése, és más olyan intézkedések állnak, amelyeket a minőség és a színvonal növelése, illetve megtartása érdekében hoztak.

Kiemelte, a legnépszerűbb szak a 2014-es általános felvételi eljárásban az általános orvosi szak volt a Debreceni Egyetemen, erre az 1262 összes jelentkező közül 217 hallgatót vettek fel, a felvételi ponthatár az idén 407 pont volt. Népszerű volt még az óvodapedagógus és a jogászképzés is.

Az oktatási rektorhelyettes értékelőjében azt is elmondta, az idei felvételi eljárásnak még messze nincs vége. A most felvett hallgatók száma szeptember elsejéig tovább emelkedik: a jogorvoslati eljárások és a pótfelvételi eljárások nyomán, illetve az angol nyelvű képzésekre felvett hallgatókkal együtt a kilencezret is elérheti az elsőéves diákok száma a Debreceni Egyetemen 2014-ben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.