Csokonai Színház – jubileumi plakátkiállítás

Egy a sok közül

A Csokonai Színház fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából plakátkiállítás nyílt a b24 Galériában. „A szinház fütve leend” című tárlat átfogó képet ad a debreceni teátrum történetéről, a kiállítás rendezői a kezdetektől egészen napjainkig válogattak a fellelhető plakátok közül.

A cím sem véletlen, hisz a színjátszás cívisvárosi kezdetekor egyáltalán nem volt megszokott, hogy az időjárás viszontagságaitól óvó, fűtött térben lehet színházat nézni, ezért ezt az újdonságot célszerű volt a plakátokon is jelölni.

A címadó idézet a kiállításon is látható Ernani-plakátról származik. A bemutatott alkotások között találni 1862-ből származót - mely még az ideiglenes játszóhelyek, a magtár, a szín, a fogadó, illetve a deszkaszínház emlékét őrzi, és szemügyre vehető a kőszínház második előadására készült plakát is, mely szerint – csakúgy, mint előző napi megnyitón – október 8-án is „Jókainé asszony” szavalta el Jókai Mór erre az eseményre írt Prológját.

A kiállított színházi plakátok igazi korrajznak tekinthetők. A nézelődő nyelvtörténeti érdekességeket fedezhet fel a feliratokon, s az is beszédes, hogy melyik korban milyen tartalmakat tartottak fontosnak a készítők. Az első időkben csak feliratokat látni, később geometriai alakzatok is felbukkannak, hogy idővel a fotóművészet és a számítógépes grafikai megoldások is megmutathassák magukat. Érdekes azt is szemügyre venni, hogy milyen típusú információk jelennek meg a plakátokon – melyeket kezdetben naponta készítettek, így mindig az aktuális dátum került rá. Ma már furcsának tűnhet, hogy régen a színpad gépezeteinek, díszleteinek a készítőjét és a karmestert jelölték, a rendezőt viszont nem tartották említésre méltónak; vagy, hogy jó ideig az alkotóknak csak a vezetékneve volt olvasható, a keresztnevek csak később váltak fontossá. A színház 1915-ben vette fel a Csokonai nevet, az ezt megelőző névváltozatok, bélyegző-, illetve címervariációk is változatosak. A körülbelül 150 – csak részben eredeti – plakátot felvonultató tárlaton természetesen a régi idők nagy nevei – Darvas Lili, Jászai Mari, Latinovits Zoltán – is föltűnnek, ám a készítő, grafikusokról sem ildomos megfeledkezni. A galériában mások mellett Józsa János, Móré Mihály, Bozó Gyula, Kónya Ábel, Ondraschek Péter, Árokszállási Ronald műveit láthatják az érdeklődők.

A kiállítást a b24 Galéria (Debrecen, Batthyány u. 24.) szervezte a Csokonai Színházzal együttműködésben, valamint Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum támogatásával.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.