Az év hala a vörösszárnyú keszeg

A vörösszárnyú keszeg

A Magyar Haltani Társaság éves szavazásán a vörösszárnyú keszeg kapta a legtöbb szavazatot, ezért 2019 halává nyilvánították.

A győztes a hazai vizek egyik legszebb hala. Piros úszói, fehér pikkelyei szemrevalóak.

A vörösszárnyú keszeg a pontyfélék családjába tartozó őshonos halunk. Szinte minden állóvizünkben és folyóvizeink lassú szakaszain is megtalálhatók. Számukra kedvező életfeltételek sekély tavakban, víztározókban, holtágakban és mocsarakban biztosítottak. Példányaik a folyókban is előfordulnak, de ott jóval kisebb számban. Ha folyóvízben szeretnénk vörösszárnyú keszeget fogni, mindenképpen a nyugodtabb, lassabb folyású helyeken kell keresni.

A vörösszárnyú keszegre finom szerelékkel legcélszerűbb horgászni. Keszegező teleszkópostól a rakósig minden bot alkalmas. 10-12-es mono zsinórral, egygrammos úszóval, kis horoggal érdemes próbálkozni. A „vörös” kisebb csapatokban keresi táplálékát. A hínárfoltokat, part közeli helyeket kedveli, és többnyire a víz felső rétegében táplálkozik. Pecaközelbe etetéssel csalogathatók. Vízközt sokáig lebegő, lassan süllyedő anyaggal érdemes próbálkozni. Kiváló csali a szúnyoglárva, pinki, csonti, a nagyobb példányokra „vadászva” a csemegekukorica is. Nem csoda, hogy a dévérkeszeg horgászata közben is gyakran fogható. De eredményesek lehetünk kenyér, vagy paprikás kenyér gyurma használatával is, amelyet a horogra tűzve szép egyedek is szákolhatók.

Míg a Fancsika tavakban akadt víz, addig gyakori hala volt a vörösszárnyú. Főleg a II. sz. tározóban horgászva egy alkalommal százig számoltam a kifogott példányokat. A Vekeri tavon is sikerült megakasztanom félkilósnál súlyosabb példányt.

A kisebb vörösszárnyúakból több alkalommal sütöttem halropit. Az általában kistermetű keszegeket lepikkelyeztem (vékonypénzű, könnyű eltávolítani), kibeleztem, fejüket levágtam (a halfejeket imádják a macskák), majd paprikás lisztben megforgatva, forró olajban megsütöttem. A szálkákkal nem kell törődni, mert a jól átsütött halakban a szálkák is ehető, ropogóssá sülnek.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.