Választás 2014 - Gyurcsány: ahol szabad a kormány, ott nem szabad a nép

 Keszthely, 2014. február 17., hétfő (MTI) - A 2014-es parlamenti választás fő kérdése, hogy merre akar menni Magyarország, keletre vagy nyugatra, és kivel akar továbbmenni ezen az úton, Orbán Viktorral vagy Mesterházy Attilával - jelentette ki Gyurcsány Ferenc hétfőn Keszthelyen.

 

    A Demokratikus Koalíció elnöke az Összefogás lakossági fórumát megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: értékkülönbségről, útválasztásról szól a vita a két oldal között, de keleten - a nyersanyagok bőségére építő pár kivételtől eltekintve - nem találni olyan országot, ahol a jómód a szabadságra épülne.  "Ahol szabad a kormány, ott nem szabad a nép, ahol szabad a nép, ott nem lehet szabad a kormány" - mondta. Hozzátette: az elmúlt négy év Magyarországon arról szólt, hogyan tették szabaddá a kormányt, és hogyan szorították még inkább határok közé a polgárok szabadságát.

    A volt miniszterelnököt érkezésekor nyolc-tíz tüntető fogadta a Balaton Színház előtt, "Nem akarunk adóemelést" és "Ti tettétek tönkre az országot" feliratú táblákkal, illetve füttyszóval. A fórumon több százan, főleg idősek vettek részt.

    A sajtótájékoztatón Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjéből Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy a miniszterelnök azt mondta, nyergelj, indulj!, de szerinte Jókai Mór ezt úgy fogalmazta meg, "Nyergelj, fordulj!". Az országnak ugyanis az a dolga, hogy forduljon, de ehhez a fordulathoz "nem ő kell már, hanem más kormány, más miniszterelnök".

    A volt kormányfő arról is beszélt, hogy egy ország hasznára válik, ha bátorítják a sokféle gondolkodást. Ezért nem jó az az alaptörvény, amely azt mondja, hogy "csak akkor vagyunk jó magyarok, ha keresztény-konzervatív módon gondolkodunk", mert ezerféleképpen lehet jó magyarként gondolkodni.

    Országjárására utalva azt mondta: meglátása szerint "drámai különbség van a sokat bántott elmúlt nyolc év" fejlesztései és az utóbbi négy év között. Zaláról szólva a szocialista kormányzás alatti hévízi és zalakarosi fürdőfejlesztéseket, a kórház-beruházásokat és az iskolafelújításokat említette, hozzáfűzve, hogy szerinte azóta alig történik valami. 

    A DK elnökének véleménye szerint Orbán Viktor "részben okkal ostorozza az Európai Unió politikájának egy részét, a diagnózis egyes elemeiben van igazsága", nem szerencsés, hogy Európában a jólétet illetően drámai távolság választ el családokat egymástól. "Igaza van, amikor azt igényeljük, hogy szűkítsük ezt a távolságot", de nem hiteles annak a követelése, aki saját országában növelte a szociális és jövedelmi különbségeket.   "Magyarországnak több demokráciára, több szociális felelősségre, felelősebb kormányra, érettebb piacra és versenyre van szüksége, ha úgy tetszik, több Európára. Ebben élesen szemben állunk Orbán Viktor kormányával, mert mi nyugatos európai Magyarországot szeretnénk" - hangoztatta Gyurcsány Ferenc. 

    Megismételte korábbi kijelentését: "Orbán Viktort az ország egyik legkorruptabb politikusának gondolom, a Fidesz fiatal vezető garnitúrája jelentős részének nem magyarázható jövedelemi, vagyoni helyzete a parlamenti, pártpolitikából származó fizetésével". Azzal egészítette ki ezt a gondolatát: nem lehet elfogadni, hogy "a parlamentbe került fiatalemberek mára tízmillió, a miniszterelnök százmillió forintos vagyonnal rendelkezzen anélkül, hogy annak eredetét meg tudná mutatni".    A miniszterelnök "ne bujdokoljon", mutassa be vagyonának eredetét! "Én be tudom mutatni fillérre, forintra, ő meg hallgat, sunyít, ül, mint nyuszi a fűben, de hát végül nem a nyulak fogják irányítani Magyarországot" - zárta mondandóját Gyurcsány Ferenc.

    A sajtótájékoztatón több, cégeivel az 1990-es években a paksi atomerőművel kötött szerződésekre vonatkozó kérdésre is válaszolt. Azt mondta, hogy miniszterelnökként az atomerőmű bővítése kapcsán az volt a véleménye, a bővítését illetően "meg kell fontolni, hogy népszavazás döntsön erről", és ma is ez az álláspontja.

    A cégcsoportjába tartozó Agora Kft. tanácsadói szerződéseit firtató felvetésre úgy válaszolt: ha nincsenek meg az erre vonatkozó szerződések Pakson, akkor azok az első Orbán-kormány idején tűnhettek el. Kifejtette, hogy akkoriban üzletemberként "nagy örömmel" dolgozott az erőműnek, s hogy az Altus és különböző cégei az egyik legnagyobb magyar tulajdonú tanácsadó-hálózat volt akkoriban, s megtiszteltetés volt Paksnak dolgozni.   Kitért rá, hogy a lakosság ismereteinek bővítése volt a feladata a megbízás alapján, s a tíz hónapon keresztül tartó munka kapcsán sem akkor, sem később nem merült fel kifogás. Hangsúlyozta azt is, hogy egyetlen anyagot sem kívánna bemutatni tanácsadói cégének megbízásai közül, mert "ez a szakma alapszabálya".

    Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón bemutatta a zalai 2-es számú választókerületben az Összefogás által indított képviselőjelöltet, Szermek Zsoltot, aki agrár végzettségű, de nyugdíjba vonulásáig rendőrtisztként, bűnügyi területen dolgozott.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.