Választás 2014 - Ellenzéki összefogás: csúcson az államadósság

Budapest, 2014. március 20., csütörtök (MTI) - Az ötpárti ellenzéki szövetség szerint a kormány elbukta az államadósság elleni harcot, miután az adósság a GDP 84 százaléka fölé emelkedett.

Erről Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért politikusa és Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdasági főtanácsadója beszélt csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen levetítették a „kormányváltó erők” egyik - az államadósság növekedéséről és a gazdasági növekedés hiányáról szóló - kampányfilmjét.

Scheiring Gábor elmondta: az államadósság úgy rekordméretű, hogy a kormány elköltötte az államosított magánnyugdíjvagyont és a paksi erőmű bővítésére újabb 3000 ezer milliárd forintos hitelt készül felvenni.

Arra is reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azt mondta, a Fidesz programja úgy szól: „folytatjuk”.

A PM politikusa szerint „ha így folytatják”, az államadósság még tovább fog nőni, Magyarország az egymillió, éhbérért foglalkoztatott közmunkás országa lesz, további százezrek kényszerülnek elhagyni az országot és még rosszabbul járnak a kiskeresetűek.

Bodnár Zoltán szintén arról beszélt: a GDP-arányosan 84,4 százalékos államadósság történelmi csúcs, de így lenne ez a kedden bejelentett dollárkötvény-kibocsátás nélkül is.

A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke elmondta: a kormány a tavalyi év végén csak úgy tudta teljesíteni az államadósság mérséklését előíró alkotmányos szabályt, hogy veszélyesen alacsony szintre csökkentette a tartalékot, majd az év elején visszapótolta. Emellett rekordszintű volt a kifizetetlen állami számlák értéke is.

A Liberálisok tanácsadója hangsúlyozta: az államadósság elleni harc annak ellenére zárult sikertelenül, hogy az Orbán-kormány erre hivatkozva „függesztette fel a gazdasági alkotmányosságot” és vezetett be 2600 milliárd forintos megszorítást.

Bodnár Zoltán kijelentette: véget kell vetni az Orbán-kormány „unortodox gazdasági ámokfutásának”, mert ha az folytatódik, Magyarország a fizetésképtelenség közelébe kerül, gazdasági helyzete és kilátásai ugyanis lényegesen rosszabbak, mint négy évvel korábban.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.