Újra megalázott pedagógusok

Megalázva

- Nehogy a farok csóválja a kutyát - fenyegette meg a pedagógusokat Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Miért? Az alábbiakból kiderül.

December 12-én még mindig akadtak közoktatásban dolgozók, akik nem kapták meg novemberi bérüket. Többnyire megbízási szerződéssel vagy óraadóként foglalkoztatottak. Illetményüket annak ellenére várják, hogy Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján személyesen ígérte a pénzek még aznapi átutalását.

A KLIK novemberben székhelyet váltott, a Nádor utcából a Bajcsy Zsilinszky utcára költözött. Munkatársai emiatt másfél hétig elérhetetleneknek voltak. A tény azonban nem lehet magyarázata a fizetések késésének. A váltást minden valamire való gazdálkodási szerv előre megtervezi, igyekezve biztosítani a folyamatos munkát.

A KLIK fizetésképtelensége amúgy is gyanús. Nem előzmények nélküli. Az oktatók egy részének hosszabb ideje késve érkezik a fizetés. A fenntartó jelentős közüzemi tartozásokat halmozott fel, melyekről a sajtó rendszeresen beszámolt. Számtalan helyről érkezett jelzés, miszerint nem fizetik ki a pedagógus jubileumi jutalmakat, a novemberi túlórákat, ügyeleti díjakat. December 31-ével elbocsátják a különböző oktatási projektekben közreműködőket. Mai napig szándékuk a lehető legkisebb létszámmal a magyar oktatást működtetni azért, hogy az minél kevesebbe kerüljön.

A pedagógus szakszervezetek vezetői a KLIK pénztelenségére gyanakodnak. Az érintettek kifizetésének késedelme karácsony előtt különösen fájó, ellehetetleníti, megkeseríti az ünnepre való felkészülést, ajándékvásárlást, köszönhetően a felelőtlen kormánynak és KLIK vezetőknek.

Nem véletlenül említettem a politikusokat. Az oktatási rendszer államosításával, az állandó pénzkivonással, a vízfej, tehetetlen, bürokratikus, alulfinanszírozott KLIK létrehozásával, működtetésének izzadságszagú erőltetésével, a pedagógusok kötelező 32 órás iskolában tartózkodásának elrendelésével komoly károkat okoztak. Hiába az Orbáni vezetés pedagógusokat megbecsülő szólamok szajkózása, a gyakorlat egészen mást bizonyít. Legutóbb Lázár János járult hozzá egy újabb adalékkal, amikor csütörtöki sajtótájékoztatóján, a KLIK-et kritizáló, bérük elmaradásáért szót emelő tanítókat, tanárokat megalázó módon dorongolta le. Szerinte a pedagógusok ne háborogjanak, ne próbáljanak irányítani, „nehogy a farok csóválja a kutyát”!

Ilyen alpári kijelentés után a kormánytól dőreség lenne bármit várni. Orbánéknak is köszönhetően, a nevelésben és oktatásban részt vevők megbecsülése oly mélyre süllyedt, hogy már a kis elsősök is lehülyézik tanítóikat.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.