Tovább szépül a várpalotai Thury-vár

Várpalota, 2014. május 31., szombat (MTI) – Nyáron folytatódik a várpalotai Thury-vár felújítása: a munkálatok során megszépül a várudvar és kialakítanak egy reneszánsz kort idéző alkotóteret is.

 

    Talabér Márta, Várpalota polgármestere az MTI-nek felidézte: már akkor döntés született a folytatásról, amikor 2011-ben a vár megújításának első üteme elkészült. Ennek keretében a vár belső terei újultak meg: a kiállítóterek, illetve a konferenciaterem.   Hozzátette: a közgyűlés a közelmúltban elfogadta a város kulturális életét koordináló Thury-vár Nonprofit Kft. éves beszámolóját, amelyben kiemelt helyet kapott a település jelképének számító épületegyüttes további renoválása.  Az eszközbeszerzéseket követően nyáron elindulhatnak a munkálatok a várudvaron – mondta Talabér Márta. Hozzátette: a cél az, hogy a várudvarra tervezett koncerteket és színházi előadásokat méltó környezetben tarthassák meg, és a technikai felszerelés is a legmodernebb legyen, így támogatva az igényes kultúra megjelenését a település mindennapjaiban.  Tavaly június óta beszereztek egy modern színpadot, hangosító berendezést és nézőtéri székeket, így 350 fős nézőtere lesz a várudvarnak – emelte ki Talabér Márta. A tervekről szólva a városvezető kifejtette: a várudvar teljes felújítására most írják ki a közbeszerzési eljárást. A tervek szerint júliusban indul a munka, melynek során korhű burkolatot kap az udvar, megszépül az eddig befedett várkút, valamint új padok kerülnek ki és megújul a növényzet is. A fellépő művészek kiszolgálására egy öltöző is helyet kap a várban.

    A tervek között szerepel egy reneszánsz festőműhely kialakítása is, ahol helyi művésztanárok vezetésével felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt indulnak majd festő szakkörök. Kialakítanak egy kamaratermet is, ahol középkori kínzóeszközöket és a város történetét bemutató kisfilmet láthatnak majd a közönség.  A nyáron induló beruházás várhatóan októberben fejeződik be. A távlati tervekről szólva Talabér Márta elmondta, hogy egy harmadik ütemben felújítanák a belső homlokzatot és kialakítanának egy nívós vendéglátóhelyet is. 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.