Tisztelgés az irodalom előtt

Hatalmas volt a választék  Fotó: Debrecen Városa, Miskolczi János

A cívisváros is aktív részese volt június 7-11. között az országszerte megrendezett Ünnepi Könyvhétnek, amelynek nem titkolt célja volt ezúttal is, hogy az irodalomkedvelők igényeinek maximálisan eleget tegyen. Azokkal pedig, akik eddig csak ismerkedtek a könyvek végtelen és csodálatos világával, megszerettesse az irodalmat.

Klasszikus regények, verseskötetek, szakirányú tudományágakat bemutató könyvek – röviden, tömören: minden, ami könyv. Nagyjából így lehetne körülírni azt a hamisítatlan és egyedülálló képet, amelyet a Csapó utca festett június 7-11. között, szerdától vasárnap estig. Érdeklődők ezrei sétáltak nézelődve a fabódék között, hogy megtalálják a maguknak leginkább tetsző kötészeti-tartalmi remekműveket. A város legnagyobb könyvesboltjai és antikvár üzletei 15 standdal települtek ki a kultúra magasiskoláját ünneplő rendezvényre, így többek között a Libri, a Fiatal Írók Szövetsége vagy akár a Crystal (Bihar) Antikvárium választékából is lehetett böngészni. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár jóvoltából az olvasáson túl könyvbemutatókon, szerzőkkel rendezett kerekasztal beszélgetéseken is részt vehettek a Fórum elé kilátogatók, míg a megjelent szerzők dedikálták is köteteiket. Az Amerikai Kuckó országismereti kvízeken nyújtott vissza nem térő tudásgyarapítási lehetőséget ifjaknak és időseknek egyaránt. Apropó, ifjak és idősek. Kifejezetten örömteli élmény volt Debrecenben megtapasztalni, hogy korosztálytól függetlenül emberek tömegeiben él még az olvasásvágy, a tudat, hogy könyvből sosem elég. Mélyfilozófia iránt érdeklődő huszonévesek, a legújabb bestsellerekről tudakoló idősebb generáció bizonyította – az olvasás, az irodalom kortalan. Az időjárás egyébként tavalyhoz képest nem volt kifejezetten kegyes, hiszen a könyvhét két napján is égi áldásba borult a város, a felhőszakadás pedig kiürítette az utcákat. Amikor azonban tovaálltak a felhők, újra emberi élettel telt meg a környék.

Bár magát a rendezvényt országosan megtartották, a hazai nagyvárosok főterei, főutcái rendre könyvekkel teltek meg, a debreceniség tudata és hangulata ezúttal sem hiányozhatott a Csapó utcáról. A könyvheti bemutatókon találkozhatott ugyanis először a nagyközönség ilyen formán két frissen megjelent képes, Debrecenről szóló interjúkötettel. A 24 emelet, 24 történet című kiadvány lakók saját emlékeivel mutatja be a Petőfi téri 24 emeletes toronyház rejtelmeit, legendáit. A Néhány korty Debrecen pedig a cívisvárosi kocsma- és bárvilágot hivatott megismerteti a tisztelt publikummal, az ikonikus belvárosi vendéglátóhelyektől, így a Turmixtól, a Mátyás Pincétől (Óbester), a Péterfia Rocktól egészen az egyedülálló hangulatú lakótelepi presszókig. A könyvhét tehát ezúttal is utánozhatatlan hangulatban kínálta fel az irodalom debreceniségének ünnepét. Megannyi új ember ismerhette meg egymást, no és persze nem utolsósorban számtalan szerzővel, címmel, stílussal, élettel is találkozhattunk. Ez ismét a kultúra ünnepe volt, tisztelgés az irodalom előtt.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.