Téli tökből sütőtökkrémleves – ahogy a fiam is szereti

Jól néz ki, finom és egészséges  Fotó: Pexels

A sütőtök ilyenkor a téli időszakban jelenik meg a boltokban. Ez a zöldség Amerika felfedezése után került Európába, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. A 16. század óta termesztik Magyarországon is.

Sokan nem tudják, de magas a C-vitamin tartalma és emellet még karotint, káliumot, foszfort, vasat, mangánt és rezet is tartalmaz. Káliumtartalma miatt pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Édeskés, de nem túl meghatározó ízű, így készítése során sokféle fűszert használhatunk hozzá. Készülhet, belőle leves, köret vagy akár édesség is.

Visszaemlékezve a gyerekkoromra, mindig is szerettem a sütőtököt. Édesanyám kizárólag az egyszerű, sütőben megsütött változatával kényeztetett bennünket. Nagyon szerettem, amikor az egész konyhát belengte a kellemes édeskés, pici mézzel és karamelizálódott cukorral keveredett illat. Gyakorló háziasszonyként és is csak ilyen formában készítettem a családomnak. A gyermekem nem igazán rajongott érte… Viszont, mivel nagyon szeretem a gasztronómiát, kedvelek kísérletezni a zöldségekkel, formákkal, ízekkel, így megpróbáltam a tököt is kicsit másképpen felhasználni. Sikerült megtalálnom a sütőtöknek azt az elkészítési módját, amit nagy örömömre már a fiam is szívesen fogyaszt.

Most az általam nagyon kedvelt sütőtökkrémleves legegyszerűbb elkészítési módját mutatnám be.

Hozzávalók: sütőtök, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, főzőtejszín, alaplé és ízlés szerint só, bors, szerecsendió.

A hozzávalókat megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Ha készen vagyunk vele, mindet egyszerre tesszük egy fazékba, ezzel is időt spórolva magunknak, majd felöntjük alaplével úgy, hogy ellepje a zöldségeket. Lefedjük, és addig főzzük, amíg puha nem lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és teszünk hozzá egy késhegynyi szerecsendiót. Az alaplevet úgy is helyettesíthetjük, hogy a főzővízbe dobunk két húsleves kockát. Ha megfőtt, félrehúzzuk és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután simára mixeljük. Beleöntjük a főzőtejszínt és már tálalhatjuk is. 

A beízesített, kihűlt levest önthetjük akár turmix gépbe is, és folyamatosan hozzáadagolva a tejszínt, a gépből már a kész levest tálalhatjuk.

Díszítéshez pirított tökmagot, reszelt sajtot, bacon chipset vagy tejszínt is használhatunk.

Szatlószki Magdi

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.