Szingli életmód – valóban magányos, aki egyedül van?

Magány vagy boldog egyedüllét?

Sok pár sajnálkozva tud nézni egy sikeres és magabiztos embert, amiért nincs párkapcsolatban. De vajon a párkapcsolatban élő emberek boldogabbak, mint azok, akik szingliként építettek egy sikeres karriert, és ki vannak békülve saját magukkal? Cikkünkben górcső alá vesszük a szingli élet előnyeit, és hogy miért is fontos mindenki számára az, hogy önmagával is időt töltsön.

Egyedüllét - mit jelképez manapság ez a szó a társadalmunkban? Nagyon sok embernek első reakciója az, hogy az egyedüllét egyenlő a magánnyal. Amikor az ember nem találta meg azt a partnert, akivel közös jövőt építhet, vagy egyszerűen csak nem illeszkedett be semmilyen szociális világba. Azonban az imént említett kijelentéseknek semmi köze az egyedülléthez. A magány valóban egy nehéz és kellemetlen helyzet minden ember számára, de hogyan érik el azt manapság egyre többen, hogy egyedül sem magányosak? Hiszen az egyedüllétnek is megvan a maga varázsa.

Valósággal belénk nevelődött egy szociális struktúra, miszerint megszületünk, óvodába, iskolába járunk, majd felvételizünk, sikeresen egyetemet végzünk, elhelyezkedünk a szakmánkban, és persze megházasodunk, családot alapítunk, együtt neveljük a gyerekeinket. Általában ez a kitalált és úgymond normális struktúra, amibe egy ember beleszületik. Azonban manapság egyre többen szakítanak ezekkel a hagyományokkal, és úgymond új utakat taposnak ki maguknak, amely nem annyira tradicionális, hanem inkább hű saját elképzeléseikhez. Sok esetben a társadalom nem engedte meg az embereknek, hogy saját elképzelésük legyen önmagukról vagy saját életstílusukról. Manapság azonban egyre inkább elterjedtebb, hogy mindenki önállóan utat taposson ki magának, hiszen ugyanannyian élik külön, saját módon az életüket, mint ahányan továbbra is ragaszkodnak a tradicionális életfelfogáshoz.

Itt jön a képbe az egyedüllét, nos ennek a szónak a félreértelmezése is a tradicionális, hagyományos felfogáshoz vezethető vissza. Hiszen ha a történelem során valaki egyedülállóként élte az életét, azt egyfajta tragédiának élte meg a társadalom, amiért ő nem részesült abban az áhítatban, hogy kövesse a megadott struktúrát. Manapság ez a felfogás eléggé elavult. Rengeteg sikeres nő és férfi is egyedülálló, mégis kiteljesedett az élete. Hiszen az ember egyedül sem magányos, ha ki van békülve önmagával. Természetesen csodálatos dolog a családalapítás és ennek a példának követése, de rengeteg ember él más típusú életet. Rengeteg vállalkozó, üzletember a szakmájában éli meg sikereit, örömeit, sokan úgy vélik, hogy az aktív szexuális életben rejlik az élet igazi öröme, és ebben teljesedik ki az ember, rengeteg ember pedig a már meglévő szociális és baráti körében tölt sok időt vagy új szakmai kihívást keres, ezáltal is megismerve több embert és még jobban fejlesztve saját magát.

A magányos remete vagy a besavanyodott karrierista kifejezések már elavultak. Napjainkban egyre trendibb az egyedüllét, ami persze nem azt jelenti, hogy az ember elzárja magát teljesen mindenkitől, hanem egyszerűen csak annyi, hogy ki van békülve saját magával, szeret magával időt tölteni, fejleszteni magát és vannak önálló céljai, tervei, és nem ijeszti meg az önállóság vagy a szingli életmód, ezáltal akár egy sikeres karriert és platformot is felépítve.

Miért egyre elterjedtebb a szingli életmód? A válasz a házasságon belüli erőszakra is visszavezethető. Rengeteg nő és férfi sokszor inkább csak a szociális norma követése miatt házasodik össze, mondván ez a normális, ezt kell csinálni, mindenki ezt teszi, később pedig egyre több nő adja be a válópert, amiért férje erőszakosan bánt vele. De persze nem ez az első és egyetlen magyarázat. A kompatibilitás hiánya a másik ok. Rengetegen esetleg külsőleg egy szép struktúrát alkotva együtt vannak, jól mutatnak a közösségi oldalakon, de semmilyen intimitás nincs köztünk, semmi érzelmi szál, amely szorosabb köteléket hozna létre köztük, és az ilyen házasságokban a láng hamar kialszik, majd a férfi hamar máshol kezdi keresni az örömöket. Az ilyen emberek mindent megadnának azért, ha anyagilag stabil és sikeresen szingliként tudnának egyedül élni, kötöttségek nélkül.

Fedezd fel önmagad - Ahhoz, hogy valóban sikeres párkapcsolata legyen az embernek, ha tényleg erre vágyik, akkor is kulcsfontosságú az egyedüllét, hiszen ha nem ismered önmagad, a párkapcsolatodban is bizonytalan leszel. Tanulás, karrierépítés, lakásszerzés, munkavállalás, tervezés, alkotás, felfedezés - mind olyan fontos és hasznos tevékenységek, amikhez az embernek nem kell feltétlenül partner, mégis meg tudja alapozni az életét. Ez idő alatt pedig az ember önmagát is jobban felfedezi és kialakul egy életképe.

Konkluzióként mindenképp mondhatjuk azt, hogy fontos az önismeret és egy szingli élet is lehet annyira kiteljesedett és boldog, mint egy házas, családdal teli élet. Az egyedüllét pedig nem jelent magányt, ha az egyedül töltött időt pozitívan fogjuk fel, és minőségi időt töltünk magunkkal, ezáltal megismerve önmagunkat, kialakítva egy egységes életképet.

Zatoschil-Ballai Andor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.