Szabó Tímea és Karácsony Gergely a PM új társelnökei

Budapest, 2014. június 15., vasárnap (MTI) – Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt választotta a párt társelnökeivé a Párbeszéd Magyarországért (PM) tisztújító taggyűlése vasárnap Budapesten – erről az esemény közben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

 

    Szabó Tímea azt is bejelentette, a résztvevők elfogadtak egy olyan határozatot is, amelyik alapján önállóságukat megőrizve, de az Együtt-tel közösen akarnak indulni az önkormányzati választásokon.

    Szabó Tímea eddig is társelnök volt, Karácsony Gergely pedig az időközben EP-képviselővé választott Jávor Benedek helyét vette át. Szabó Tímea egyúttal bemutatta a párt két, már megválasztott elnökségi tagját, Szabó Rebekát és Erőss Gábort, hozzátéve, hogy a nap folyamán két további elnökségi tagot is megválasztanak majd.  Az önkormányzati választásra kitérve azt mondta, hogy minden megyében jelen kívánnak lenni, minden megyei jogú, illetve közepes méterű városban jelölteket fognak állítani.

    Az Együtt-tel való összeolvadást firtató felvetésre válaszolva Szabó Tímea közölte, hogy a taggyűlésen „semmiféle fúziókérdésről nem volt szó”.

    Karácsony Gergely arról beszélt, remélik, hogy politikájuk az új elnökség vezetésével némileg megváltozik, de eközben nem változnak az alapvető céljaik, ugyanis továbbra is baloldali zöld politikát akarnak folytatni. A PM olyan új baloldali politikát szeretne felépíteni, amely azok számára is rokonszenves lehet, akik nem szavaznának a „régi baloldal” pártjaira - folytatta.  Fontosnak tartotta, hogy ezt a politikát az önkormányzatokban is megmutathassák. Hangsúlyozta, hogy az őszi választásnak viszont úgy vágnak neki, hogy az a hosszú távú identitásukat ne veszélyeztesse, és egyfajta békés együttélésre készülnek a „régi baloldal” pártjaival.  Egy új baloldali mozgalmi pártot kell építeni annak érdekében, hogy Magyarországon egyszer majd legyen többsége a demokratikus balközép politizálásnak - összegzett.

    Szabó Tímea magyarázatként azt mondta, hogy a baloldali zöld politika egy olyan országot vizionál, ahol nem olyan méretű a leszakadás, nem akkora a szegénység, mint ami az országot most jellemzi.

    Karácsony Gergely kérdésre válaszolva közölte: ahol az önkormányzati választáson a szélesebb összefogásnak van értelme, ott lehet mód a más baloldali pártokkal való együttműködésre, de ezt alapvetően a helyi szervezeteknek kell megfontolniuk. Hozzátette, hogy Budapesten, a polgármesteri szinten alapvetően a koordinált indulást fogják támogatni. Hangsúlyozta, hogy az új önkormányzati törvény miatt ugyanis nehezen tudja elképzelni, hogy polgármesteri szinten ne ilyen típusú megoldást találjanak. Ahol nincs győzelmi esély, ott helyes, ha mindenki a saját politikáját képviseli – tette hozzá.  Az EP-választás eredménye azt mutatja, hogy ma a fővárosban nincs olyan ellenzéki párt, amelyik „diktálhat a többieknek a főpolgármester-választás kapcsán” - jelentette ki. Karácsony Gergely azt elképzelhetőnek tartotta, hogy egy közösen támogatott független jelöltet indítanak, de leszögezte: azt nem tudja elképzelni, hogy az Együtt-PM valamelyik másik párt jelöltjét támogassa a választáson.

    Az EP-választáson kialakult politikai helyzet nem teszi életszerűvé azt a feltételezést, hogy az Együtt-PM valamelyik emblematikus figurája legyen a közös főpolgármester-jelölt – válaszolta egy másik felvetésre. Hozzátette, hogy neki személy szerint nincs olyan ambíciója, hogy „kierőszakoljon” magának egy ilyen pozíciót.    Egyetértett azzal, hogy ha lesz közös jelölt, az biztosan nem a szocialista Horváth Csaba lesz. Szavai szerint tudomásul kell venni, hogy Budapesten az MSZP jelenleg „az ellenéki oldalon is csak a harmadik párt”, éppen ezért nem is gondolja, hogy a szocialisták valamelyik politikusa lenne a közös főpolgármester-jelölt. Arra is emlékeztetett, hogy a parlamenti választást követően a PM már egyértelművé tette, hogy Horváth Csabát nem tartják képesnek arra, hogy akár csak megszorongassa Tarlós István főpolgármestert. „A közös bukásra pedig nem szeretnénk soha többet összefogni senkivel” – mondta.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.