Bár hazánkban nincs nagy hagyománya a halsütésnek, éppen ezért nem vagyok jártas benne, de mégis megpróbáltam. Nem szerettem volna elrontani azzal, hogy panírozom. Ezért egészben sütve időt is spóroltam, csak tepsibe tettem a köreteivel és citromszeletekkel a hasában.
Szerencsére konyhakészen kaptam a sügért, vagy süllőt, nem tudom végül is mi a pontos megnevezése. Maradjunk annyiban: nemes hal.
Szóval nem kellett pikkelyezni, eltávolítani a belsőségeit már, csak alaposan lemosni, szárítani, és olajozott tepsibe rakni a köretekkel, hozzávalókkal együtt, amihez szeletekre vágott krumplit, és cukkinit választottam. Az egészséges étkezés jegyében.
Az előkészületek alatt félkeményre főztem a krumplit, hogy a sütőben fél óra alatt készre süljön a vacsora.
Elkészítése:
Citrommal, majd az összenyomott fokhagymát olvasztott vajjal elkeverve bedörzsöljük a hal mindkét oldalát, és sózzuk, borsozzuk. A hasába a citromszeleteken kívül petrezselyem, bazsalikomlevél, hagyma is kerülhet.
Egy vékonyan olajozott tepsibe tesszük.
A mellé rakott köretet is sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.
Meglocsolható kevés olívaolajjal is.
A tepsit alufóliával lefedve, előmelegített, 200 fokos sütőben, maximum fél óráig sütjük, majd öt-tíz percig fólia nélkül.
Hozzávalók:
- 1-3 db hal
- 2-3 krumpli
- 2 kisebb cukkini
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- 1 evőkanál vaj
- petrezselyem-, bazsalikom levél
- új-, vagy lilahagyma
- olívaolaj
- só, bors.
D. B.
Új hozzászólás