Több mint 500 sertést kellett leölni

Budapest, 2014. április 15., kedd (MTI) - Két hét alatt több mint 500 sertést kellett az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más uniós országokba szánták. A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntetőeljárást kezdeményez.

A közlemény szerint januárban Litvániában, majd februárban Lengyelországban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírust, amely a házi sertések és vaddisznók esetében egy rendkívül ragályos vírusfertőzés. A betegség különös veszélye, hogy jelentős mértékben és gyorsan továbbterjed.

Az ASP esetleges megjelenése hazánkban súlyos gazdasági kárt jelentene a magyar sertéstenyésztőknek, ugyanis megakadályozza az unión belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló élő sertés és a sertés eredetű termék exportot is.

A Nébih felhívta minden állattartó, kereskedő és szállító figyelmét arra, hogy az állat-egészségügyi hatóság minden illegálisan szállított sertést mérlegelés és kártérítés nélkül leölet, amelynek költségét az állattartónak kell állnia. Amennyiben bizonyítható, hogy illegális szállítmánnyal hurcolják be a betegséget Magyarországra, úgy a szállítót személyes felelősség terheli és viselnie kell annak minden jogi következményét.

A Nébih felhívta az érintettek figyelmét arra is, hogy kizárólag legális keretek között, ellenőrzött, a hatóságoknál nyilvántartott partnertől vásároljanak élősertést és azokból előállított terméket. A hivatal kéri a lakosságot, ha illegális sertésszállításra vonatkozó információval rendelkeznek, jelentsék az ingyenesen és névtelenül hívható zöld számon: 06-80/263-244.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.