Regéci várról – kicsit másképpen

A regéci vár belülről

Debrecenhez legközelebbi hegyes vidék a Zemplén. A városiaknak gyakori kirándulási célja a hegység felkeresése. Nem is képzelik, mennyi debreceni vásárolt vagy épített házat isten háta mögötti helyeken, völgyek mélyén meglapuló kis településeken (Arka, Mogyoróska, Komlóska, Hejce, hogy néhányat említsek), csakhogy legyen hova elvonulniuk a világ elől.

A Zempléni-hegységben három vár lehet kirándulási célpont. A fűzéri és a boldogkői várat nagyon szépen felújították, a regéci helyreállítása folyamatban.

A regéci várról értekeznék néhány keresetlen sorban. Ne útikalauzszerű leírásra készüljön az, aki veszi a fáradságot és elolvassa eme személyes hangvételű írást.

Már gyerekkoromban (nem most volt) szüleimmel jártam a romok között (a Rákóczi sasfészket 1686-ban a császáriak felrobbantották. A jövendőbeli fejedelem ott töltötte gyerekkorát). Bozót, csupa omladék. Amilyenné az évszázadok enyészete sorvasztotta. Életveszélyes volt a rogyadozó falak és a tátongó mélységek között mászkálni.

Felnőttként számtalanszor jutottam fel a várba. Több minden hajtott. Egyszer a pazar kilátás. Tiszta időben, távcső nélkül is jól kivehető a Magas-Tátra három kiemelkedő csúcsa (Gerlachfalvi, Lomnici, Kriván). Előtte az Alacsony-Tátra csúcsa, a Chopok. A Gömöri-hegységet pedig kéznyújtásnyi közelségre érezni. Gyönyörű a panoráma a Hernád völgye felé. Északi irányban a Gergely-hegy takarja a kilátást. Az a hegy, amelybe 2006. január 19-én szlovák katonai repülőgép csapódott, s egy kivétellel meghaltak a szlovák katonák.

Másodszor a Rákóczi kincsről olvastak vezéreltek a romok közé. Bár az utóbbi időben olvasott források szerint a Rákóczi vagyont nem a várban kellene keresnem.

Harmadrészt a vár körüli flóra változatossága késztet időről-időre a vár felkeresésére. A romok felé gyaloglót valóságos gombaszőnyeg fogadja. Azért csínján a gombaszedéssel! Sok a mérges fajta. Egy csoportban annyi gyilkos galócát még sehol sem láttam, mint a vár felé kapaszkodás közben. Szokásom a mérges gombák felrugdosása, mert azt már nem fogja leszedni egy-egy koca gombaszedő sem. Öreg gombászok okítottak erre. Tavasszal gyönyörű a csipkebokrok virágzása. A tisztások tele szamócával, de láthatunk harangvirágot vagy pajzsikát is.

A várnak komoly forgalma van. Ha turistaroham-mentes időben vállalkozunk a vártúrára, minden valószínűséggel találkozhatunk néhány sütkérező keresztes viperával (legutóbb ősszel állta utamat egy kölyökpéldány). A kígyó félénk. A zajra elmenekül. Csak akkor támad, ha úgy érzi, „sarokba szorították”. A vipera marása ritkán okoz halált, de azért ne hősködjünk! Igyekezzünk minél hamarabb orvoshoz! A zempléni települések háziorvosai rendelkeznek az ellenszérummal.

Le a kalappal Regéc önkormányzata előtt! Képzelhetik, hogy egy százhúsz lelket számláló, elöregedő falu vezetése mekkora költségvetéssel dolgozhat. Az önkormányzat mégis felvállalta a vár helyreállításának minden gondját, baját. Ügyesen pályázva, 1999-től kezdve minden évben jut pénz a régészeti feltárásokra, állagmegóvásra, újabban pedig a helyreállításra. A Gönci járásban, ahova Regéc is tartozik, az országban a legmagasabb a munkanélküliség. Közel-távol nincs munkahely. Vannak, akik Kassára járnak dolgozni. Közelebb van, mint Szerencs, vagy Miskolc. A vár felújítása tíz-tizenöt embernek ad állandó munkát. Nagy szó egy ennyire munkahely-hiányos vidéken! Utoljára egy hete jártam a várban. Hétvége volt, de akkor is öt dolgozó embert számoltam, akik füvet nyírtak, szemetet szedtek, hogy az odalátogatókat kultúrált körülmények fogadják.

Két nem tetsző élménynek is helyt adok. Az elkényelmesedés netovábbja, ha valaki kocsival hajt fel a várhoz. Egy kocsi motorjának hangja, kipufogó okádta bűze, tönkre teszi a természet nyújtotta élményeket. Bár az út sorompóval védett, napközben nem zárják az utat, ezt használják ki a lusták. Maradjanak inkább otthon! Üljenek a képernyő elé, tegyék a lejátszóba a „Regéci vár” c ismeretterjesztő filmet, bontsanak fel néhány doboz sört, úgy nézzék! A tiszta levegőt, a csendet, növényeket, állatokat hagyják meg az arra érdemesebbeknek!

A másik bosszantó körülmény a szlovák mobilszolgáltatók aktivitása. Regéctől még húsz kilométer a szlovák határ, de a túloldali mobilcégek már bejelentkeznek, megdrágítva telefonálásunk.

Azért száz szónak is egy a vége! Olyan tempóban újítják fel a várat, hogy bizton megélem, hogy újra büszkén magasodik a táj felé, fogja uralni a környéket.

Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.