Pontos idő ember

Van, akit zavar a pontatlanság

Az embert napok óta láttam a közlekedési lámpánál. Az alacsony, pocakos, kopaszodó férfi meredten figyelte a gyalogosoknak rendszeresített szemafor számjelzőjét, miközben orra alatt motyogva számolt.

Eleinte helyeslőn enyhén bólogatva együtt haladt a számláló jelezte időmúlással, de a huszonhatodik másodpercnél mindig bekövetkezett valami, ami kiváltotta rosszallását, fejét bosszankodva rázni kezdte. A lámpa számai gyorsabban kezdtek peregni, mint ahogy számlálója sorolta azokat.

Vajon a lámpa jelezte másodpercekhez képest miért tér el? Ez most hobbi, értelmetlen időtöltés vagy értelmi probléma? Igaz, szellemi abnormalitás a zsenialitás is. Furdalt a kíváncsiság, s egy alkalommal ráköszöntem:

- Magának is - viszonozta a naprészre vonatkozó kívánságomat. – Az a baj – bökött a közlekedési lámpa felé -, hogy pontatlan.

- Hogyhogy? – rökönyödtem meg.

- Tudja, a feszültségingadozás megbolondítja az elektromos szerkezeteket. Amikor nő a feszültség, a lámpa gyorsabban számolja az eltelő időt. Evidens, ha 220 voltnál alacsonyabb, akkor lassabban.

- Az idáig rendben van, de maga miért számolja a másodperceket.

- Mert én pontosabb vagyok, mint az atomóra.

- Tényleg? – csodálkoztam rá.

Az az igazság, nem hittem neki.

- Így van. Az én biológiai órám a legpontosabb a világon.

Állításait hirtelen soknak és el nem hihetőnek kezdtem érezni, csak erősítette bomlott agyú állapotára bimbózó sejtésemet.

-  A világon minden egyre lanyhább. Nem véletlen, hogy a Föld forgásának lassulása miatt négyévente szökőnapot kell beiktatni. Idővel a maghasadás intenzitása is lohad. Évente milliomod másodperccel hosszabbodnak a reakciók. Azt sem tudja senki az országban, hogy a riói olimpián a Szabó Gabriella – Kozák Danuta kajakpáros a németeket nem 51 ezreddel verte meg, hanem 53-al. Az a magyarázata, hogy a startpisztoly impulzusa 2 ezred másodperc alatt ér a számítógéphez. Ezt a különbséget is érzékeltem – lélegzetvételnyi szünetet tartva, a számlálóra mutatva folytatta. – Ezzel a lámpával az a bajom, hogy a huszonhatodik másodpercben mindig történik valami, ami miatt megbomlik a számlálás ritmusa. Az impulzusokban addig is vannak ezrednyi eltérések, de a huszonhatodiknál hirtelen tizedre rosszabbodik. Bosszantó, mert a pontos tájékoztatás igénye emberi alapjog. Gyakran tizedeken múlhatnak emberi életek...

- Ez hülye – szólt oda egy mellettem álldogáló idősebb hölgy.

A férfit én sem tudtam hova tenni. Nem volt szép tőlem, de faképnél hagytam.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.