„Pokoli” feltámadás

Williamson labdaszerzése  Fotó: MKOSZ

A DEAC a biztos rájátszásba való jutásért a következő lépést hazai pályán próbálta megtenni péntek este az Atomerőmű gárdája ellen. Az első félidőben még magabiztosan vezettek a Duna-partiak, aztán jött az óriási fordulat.

A mérkőzést a tolnaiak kezdték jobban. Sőt, sokkal jobban. Rögtön két óriási zsákolással indult a találkozó, aztán Claranceék magabiztosan próbálkoztak kihasználni a debreceniek hibáit. Noha Andre Williamson távolijával a fekete-fehérek is elkezdték a pontgyártást, egyelőre még csak tapadni sikerült a riválisra. Djordje Drenovac is ihletett formába jött, Tadija Tadics is sikeresen szállt meccsbe, pontgazdag összecsapásra volt kilátás. Az első tízperc után 23-28 állt az eredményjelzőn. A folytatásban újra az ASE dinamikus, gyors játéka, akarata érvényesült, hamar megvolt a két számjegyű előnyük is, az egyetemiek pedig nem találták helyüket a pályán, Lovro Buljevicsnek nem akartak összejönni a palánk alatti kísérletek, a lepattanóknál pedig még egymást is gyakorta zavarták a cívisvárosiak. Fizikális csata zajlott a parketten, a bíróknak nehéz dolguk volt, ám kifejezetten pozitívum, hogy sokszor ellenőrizték videózással döntésük helyességét. Ettől függetlenül a DEAC az első félidőben még nem talált magára, sőt, a Paks már egy híján hatvannál járt, az előnyt tekintve pedig egy híján húsznál a nagyszünetben: 40-59.

A fordulás után lassan zárkózott a Nagyerdőn otthon játszó gárda. Bár folytatódott a tolnaiak gyors játéka, Mócsán Bálint valóságos kapitányként lépett elő vezérré, kintről megállíthatatlan volt, Buljevics is növelte szerzett pontjai számát, a differencia pedig rohamosan olvadt. Olyannyira, hogy Mócsán Bálint triplájával már a tíz alatti hátrányt „ünnepelhette” a teltházas publikum, az utolsó csörte előtt pedig már csak hat volt a különbség: 67-73.

Andjelko Mandics legénysége ott folytatta, ahol a kétperces szünet előtt abbahagyta, Mócsán és Tadics nem engedett a védelemnek, amit szeretett volna értékesíteni, azt értékesített is, majd jött Drenovac és máris a DEAC-nál volt az előny. Igyekezett rendezni második félidőben egyre fáradtabb és ziláltabb sorait a Krasovec-csapat, ám a hajrában Buljevics még egy óriásit zsákolt is, amellyel úgy tűnt, eldőlt a meccs. A Paks szerette volna ezt cáfolni, de csupán zárkózásra futotta. A Debreceni Egyetem alakulata 22 pontos hátrányból állt fel egészen egyedülálló második félidővel, majd vastaps köszöntötte a győzelmet: 87-85.

A hajdúságiak számára hosszú idegenbeli túra következik, hiszen csütörtökön a Sopron otthonában lépnek pályára.

Barna Marci

DEAC – Atomerőmű SE 87-85 (23-28, 17-31, 27-14, 20-12)

DEAC: Edwin 10, Hőgye, DRENOVAC 23/3, Williamson 9/3, BULJEVIC 12 csere: MÓCSÁN 24/15, Tadics 9/3, Neuwirth.

vezetőedző: Andjelko Mandics

ASE: IHRING 14/9, CLARANCE 22/6, Géringer 6/6, NICHOLSON 20/6, Wooten 5 csere: Knowles 6, Kovács 7/3, Kucsora 5/3, Dorogi, Kékesi.

vezetőedző: Sebastjan Krasovec

Andjelko Mandics: A fordulás utáni mindezidáig a legjobb húsz percünk volt, ellenben az első félidő az eddigi legrosszabb volt védekezés terén. Erre nincs válasz, hogy folyamatosan ez a forgatókönyv történik. Nyilván senki nem tud negyven percet azonos szinten játszani, de ilyen mélyre kerülnünk nem lenne szabad. Az utolsó két negyed az eddigi leghosszabb húsz perc volt az edzői karrierem során, viszont hatalmas tisztelet a csapat felé, hogy húsz feletti hátrányból is fel tudtak állni. Ez annak köszönhető, hogy jó döntéseket hoztunk, csapatként játszottunk, nem úgy, mint az első két etapban. Nagyon fontos ez a siker számunkra, megyünk tovább, remélem a jövőben stabilabb mérkőzéseket tudunk majd játszani!

Andre Williamson: Ez már szokássá vált, gyakorlatilag az egész idény során, hogy nagy mértékű hátrányba kerülünk, minek hatására az akaraterő és az agresszivitás visz minket a fordítás felé. Nem tudom,miért várjuk meg mindig ezt a pontot, viszont a második félidőben az egyik legjobban védekező arcunkat mutattuk. Ez egy nagyon értékes győzelem számunkra, erre lehet építeni, talán a szezon eddigi legjobb teljesítményét nyújtottuk az utolsó negyedekben.

A számok tükrében (DEAC – Atomerőmű SE): szerzett labda: 6-6, eladott labda: 9-9, lepattanó: 34-28, gólpassz: 16-13, fault: 15-19, VAL: 120-107

2p közeli: 50%-50%, 2p ktáv.: 67%-80%, 3p táv.: 38%-46%, 1p bünt.: 94%-80%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.