Kezdő háziasszonyként eleinte féltem az élesztőtől, többször bakiztam vele, nem futott fel, mert túl hideg volt a tej, esetleg forró. De mióta összebarátkoztunk egymással, bátran készítek élesztős ételt, mint például ezt a nagyon egyszerű pizzát.
Már a hozzávalók listája sem hosszú, minden komponens könnyen beszerezhető, illetve általában van is otthon: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 ek cukor, 3 dl tej, ½ dl olaj, pici só.
Az elkészítése sem mondható bonyolultnak, ezért jó szívvel ajánlom a kezdőknek is. Felfuttatjuk az élesztőt a cukor hozzáadásával a fél bögre langyos tejben. Ha felfutott, minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban. A tejet utoljára adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem kell bele mind a 3 dl. Addig gyúrjuk, míg lágy, de gyúrható tésztát kapunk. Ezután 1-2 órát pihentetjük.
Tipp: Ha nincs sok időnk, akkor kelesztőtálban fél óra alatt megkel, ha a tálat a tésztával egy másik forró vizes tálban pihentetjük.
Ha megkelt a tésztánk, szépen kinyújtjuk, megpakoljuk minden földi jóval, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Nekem ebből az adagból két tepsi pizzám lett.
Ha időm engedi én a pizzakrémet is szeretem házilag elkészteni. Ehhez megdinsztelek némi hagymát egy kis olajon, majd paradicsompürével felöntöm. Hozzáadok egy kis cukrot, sót, borsot, oregánót és kész is.
U.A.
Új hozzászólás