Nyílt levél a miniszterhez

Budapest, 2014. február 20., csütörtök (MTI) - Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az emberi erőforrások miniszteréhez a pedagógusok minősítési eljárása miatt. Galló Istvánné többek között azt teszi szóvá, hogy a sztrájkbizottsággal kötött megállapodás ellenére a feltételek kialakításába a szakszervezeteket nem vonták be, és kéri a bizottság haladéktalan összehívását.

A szakszervezet honlapján csütörtökön közzétett dokumentum szerint a pedagógus sztrájkbizottsággal kötött megállapodás talán egyik leglényegesebb pontja az, amelyik a szakvizsgával és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezők besorolásával foglalkozik. A megállapodás rögzíti, hogy az érintett pedagógusok besorolása "... bizonyos, a szakszervezetek bevonásával kidolgozott, objektív szakmai feltételek figyelembe vételével" a Pedagógus II. fokozatba történik. A mára kialakult helyzet szerint az érintetteknek egy közel százoldalas, hetven indikátort tartalmazó portfóliót kell feltölteniük ahhoz, hogy átkerülhessenek a Pedagógus II. fokozatba - írta a sztrájkbizottság nevében az elnök, aki a miniszternek jelezte azt is, hogy a köznevelési államtitkárság által előkészített és kormányrendeletben megjelent feltételek egyre nagyobb felháborodást váltottak, váltanak ki.

Mint írta: egyre többen tagadják meg a portfólió feltöltését, ezzel fejezve ki tiltakozásukat e minősítési rendszer súlyos szakmai hibái miatt.

Kitértek arra is: a megállapodás másik, hasonlóan fontos pontja volt a monitoring rendszer helyi és vezetői szintű működtetése. A Klik szervezeti és működési szabályzata megadta a jogi kereteket e feladat teljesüléséhez, mivel előírja, hogy a tankerületeknek az illetékes szakszervezeti tisztségviselőkkel, míg az állami intézményfenntartó központ elnökének a Pedagógusok Szakszervezete elnökével kell rendszeres kapcsolatot és konzultációt tartania. Az elmúlt időszak eseményei azonban azt igazolják, ezek az egyeztetések nagyon esetlegesek, nem egyszer elmaradnak - közölte Galló Istvánné, aki szerint nincs megnyugtató megoldás a pedagógusok intézményben történő benntartózkodásának kérdéskörében sem.

„Elfogadhatatlan, hogy nem engedik el az intézményből a pedagógusokat akkor sem, ha nincs valóságos indoka a benntartózkodásuknak. Ugyanakkor, ha harminckét óránál többet kell a munkahelyen tölteni, azt nem engedik feltüntetni a munkaidő nyilvántartásban, hogy ne kelljen kifizetni a túlmunkát.” - fejtette ki problémáikat az érdekvédő. 
Galló Istvánné úgy látja: rugalmasabb hozzáállással oldani lehetne azt a feszültséget, amely abból ered, hogy a pedagógusnak egyetlen mérhető munkaideje van, a tanítási (foglalkozási) óra. Minden más tevékenység pontosan nem tervezhető meg, és nem is mérhető.

A szakszervezeti vezető azt kérte a minisztertől, hogy hívja össze haladéktalanul a pedagógus sztrájkbizottságot. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.