Fasírtvariációk vegetáriánus módra

Jól néz ki és finom

Szeretjük a fasírtot. De gondoljunk rá kicsit másképp! Húsmentes változat(ok)ban is készíthető, amiben ráadásul sokkal több lehetőséget, illetve alapanyagokat kínál.

Készítésekor ugyanúgy fűszerezzük, csak nem a darált húst. Néhány egyszerű tipp a változatos, ízletes, egészségesebb életmód érdekében kipróbálhatók közül. Köretként ugyanúgy rizs, krumpli, főzelékek vagy saláták. Sütéshez használható napraforgó-, kókusz-, olívaolaj, esetleg zsír. Szokás szerint.

Gombával

Hozzávalók: kenyér, vagy kifli, zsemle; kevés tej; gomba (pl.1-2 üveg befőtt); 1 fej hagyma; só; esetleg ízlés szerinti fűszerek, amit helyettesíthet ételízesítő; zsemlemorzsa.

Elkészítés: a kenyeret, vagy kiflit, zsemlét kevés tejbe áztatjuk. Közben megpirítjuk az általunk kedvelt zsiradékban az apróra zúzott hagymát, majd rajta a szintén kisebb darabokra vágott gombát. Sózzuk, kedvenc fűszereinkkel, vagy csak petrezselyemmel ízesíthetjük. Mikor kész és kihűlt, hozzákeverjük a jól kinyomkodott, tejbe áztatatott pékárukhoz. Gombócokba gyúrjuk, zsemlemorzsában meghempergetjük, és kisütjük.

Tipp: a reszelt hagyma kicsit hamarabb pirul.

Karfiolpogácsa

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 20 dkg rizs, 4 tojás, liszt, ízesítők, zsemlemorzsa, olaj.

Sós vízben puhára főzzük a karfiolt, közben ételízesítős vízben a rizst is. Zöldségünket összetörjük, összekeverjük a rizzsel és 2 tojással. A masszát kis pogácsákra formázzuk, panírozzuk. Megforgatjuk lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és kisütjük.

Cukkinis zöldséges

Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 1 sárgarépa, 1 burgonya, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, zsemlemorzsa, olaj.

Így készül: a zöldségeket megpucoljuk, a cukkinit kibelezzük, lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, kis pihentetés után kifacsarjuk az egészet. Majd mehet hozzá a tojást, és átpréselve a fokhagyma. Zsemlemorzsát is hozzáadhatunk, hogy könnyebben formázható masszát kapjunk. Esetleg a kinyomkodott levébe áztatott kenyérszelettel is sűríthető. Tetszés szerinti méretben megforgatjuk zsemlemorzsában, végül kisütjük.

Lencsével vagy sárgaborsóval

Hozzávalók: 50 dkg lencse, vagy sárgaborsó, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, pirospaprika, zsemlemorzsa, olaj.

A lencsét vagy sárgaborsót előző este be kell áztatni, majd puhára főzni, utána átpasszírozni. A felvert tojásokat, reszelt hagymákat, petrezselymet sóval, borssal, pirospaprikával és pár kanál prézlivel jól összedolgozni. Formázni, zsemlemorzsában megforgatni és kisütni.

Zabpehellyel

Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 1 sárgarépa, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál liszt, 5 dl forró víz, esetleg abba áztatott húsleves kocka, fűszerek: só, fűszerpaprika, bors.

A zöldség levében vagy vízben kb. 10 percig áztatjuk a pelyhet, amíg megpuhul. Utána hozzáadjuk a többi elemet, reszelt zöldségeket és fűszereket, összekeverjük. Vizes kézzel formázzuk és kisütjük.

D.B.

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.