A menekültek jogaiért demonstráltak Debrecenben

Debrecen, 2014. május 17., szombat (MTI) - A debreceni menekülttábor lakóinak jogaiért demonstráltak a Migráns Szolidaritás Csoport tagjai, mintegy negyvenen szombaton Debrecenben, a menekülteket befogadó állomás előtti területen.

A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy az odaérkező menedékkérők ne kerüljenek menekültügyi őrizetbe - mondta el Babak Arzani, a csoport egyik iráni tagja, maga is menekült.

Kifogásolta, hogy a debreceni menekülttáborba érkezők 42 százalékát - ahogy fogalmazott - azonnal „bezárják”, és szerinte nem lehet tudni, milyen szempontok alapján döntenek.

Babak Arzani utalt a Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésére, amely szerint a debreceni menekülttáborban a legrosszabb a helyzet a magyarországi befogadóállomások közül.

Debrecenben nem példa nélküli a menekültek fizikai bántalmazása, kezdetleges módon állapítják meg a kiskorúság tényét, és számos esetben nem lehet tudni, mit történik a kérelmezőkkel a szögesdróttal, betonkerítéssel körülvett táboron belül - állította a szolidaritási csoport iraki tagja.

Babak Arzani reményét fejezte ki, hogy demonstrációjukkal  hozzájárulnak a menekültügyi őrizet eltörléséhez Magyarországon.

A demonstrálókhoz időközben a debreceni menekülttábor több lakója is csatlakozott, összesen mindegy százan lehettek a befogadóállomás előtti téren, békésen zenéltek, énekeltek, miközben transzparenseket tartottak a magasba, például „A menekültek nem bűnözők” felirattal.

A menekültek melletti demonstráció idején a tér másik oldalán sajtótájékoztatót tartott a Jobbik debreceni szervezete.

Herpergel Róbert, a párt szakpolitikusa kijelentette: a debreceni Jobbik azt szeretné, ha a menekülttábor önfenntartó lenne, napi költségeiket közmunkával teremtenék elő a tábor lakói.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője kijelentette: ők a környékbeli lakók érdekeit képviselik, s felidézte, milyen akciókat - fáklyás felvonulásokat, demonstrációkat - szerveztek az elmúlt hónapokban a lakók nyugalmáért. Ugyancsak emlékeztetett az elmúlt években menekültek által, helyi lakosok ellen elkövetetett bűncselekményekre.

A Jobbik továbbra is követeli a menekülttábor zárttá nyilvánítását a debreceniek, különösen a környéken élők nyugalma és biztonsága érdekében - hangsúlyozta Ágoston Tibor.

Herpergel Róbert hozzátette: ezekről a kérdésekről békés szakmai vitát szerettek volna folytatni a Migráns Szolidaritási Csoport jelenlevő tagjaival, akik ez elől elzárkóztak.

A térségben a demonstráció idején jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt az MTI tudósítója. Atrocitásra nem került sor.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.