Meghalt Szipál Márton

Szipál Márton

Életének 92. évében meghalt Szipál Márton fotóművész, a magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége - tudatta a család és a művész baráti köre szerdán az MTI-vel. A fotóművészt április 26-án délután érte a halál otthonában. 

Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon, 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol négy évtizeden keresztül volt a hollywoodi sztárok egyik kedvenc fotósa. 1997-ben tért vissza Magyarországra, ahol több fotósiskolában is tanított.

Szipál Márton Debrecenben töltötte a gyerekkorát, majd Budapestre költözött. A fényképészetet már Münchenben tanulta, és 1942 tette le a mestervizsgát. A második világháborúban pilótaként vett részt, de később hadifogságba került. Az első üzletét 1946-ban nyitott meg Debrecenben, aztán 10 évvel később emigrált Amerikába, ahol ismert, népszerű fotós lett Hollywoodban. Olyan sztárokról készített képeket, mint Tommy Lee Jones, John Wayne, Leslie Nielsen vagy Kareem Abdul-Jabbar.  

Végül 1997-ben költözött vissza Magyarországra. Itthon fotós újságoknak munkatársaként dolgozott, illetve tanított is.

Debrecen polgármesterének közleménye

A fotóművész gyermekkorát Debrecenben töltötte és első üzletét is városunkban nyitotta meg 1946-ban. 1954-ben társaival megalakította a Debreceni Művészfényképészek Szövetségét.1956-ban emigrált és ezt követően lett a világ elismert fotográfusa.

Debrecen városának Kölcsey Ferenc ösztöndíját 2009-ben nyerte el abból a célból, hogy sajátos látásmódjával örökítse meg a város épületeit és hangulatait. Alkotásaiból 2010. januárjában nyílt kiállítás a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.

A fotóművésztől Debrecen is búcsúzik és a város vezetése részvétét fejezi ki családtagjainak.

Papp László

polgármester

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.